Francúzskeho senátora podozrievajú, že nadrogoval kolegyňu. Tvrdí, že extáza bola pre neho, na párty predvádzal "kúzla"

včera 20:54

Francúzsky senátor Joël Guerriau, ktorý je podozrivý, že podal extázu svojej kolegyni z vládneho bloku a poslankyni Sandrine Jossovej bez jej povolenia, nebude chodiť na zasadnutie Senátu a rezignuje na svoje funkcie v hornej komore parlamentu.

Francúzsky senátor Joël Guerriau
Foto: X/ Le Parisien

Podľa agentúry AFP to politik oznámil po rokovaní s predsedom Senátu Gérardom Larcherom, ktorý žiadal, aby sa vzdal aj svojho mandátu. Guerriau tento týždeň vyšetrovateľom okrem iného vysvetľoval obsah svojho mobilného telefónu.

Informácie o drogách a znásilnení v telefóne

Senátor Guerriau čelí od minulého roka podozreniu, že podal poslankyni Jossovej extázu bez jej povolenia, aby ju potom mohol sexuálne napadnúť. Poslankyňa sa v novembri minulého roka zúčastnila na oslave, ktorú Guerriau usporiadal pri sebe doma. Podľa agentúry AFP bola jedinou pozvanou ženou. Jossová vyšetrovateľom povedala, že po nej senátor chcel, aby pila rýchlo, a správal sa divne. To poslankyňu, ktorej sa začalo robiť zle, vystrašilo a oslavu predčasne opustila.

Podľa agentúry AFP toxikologické rozbory ukázali, že Jossová mala v krvi vysokú hodnotu extázy. Nameraná koncentrácia dosiahla 388 nanogramov drogy na mililiter krvi.

V utorok Guerriaua vypočuli vyšetrovatelia ohľadom obsahu jeho telefónu. Analýzy ukázali, že zhruba mesiac pred oslavou niekto na internetovom prehliadači senátorovho telefónu hľadal informácie o drogách a znásilnení či o vplyvoch extázy na správanie, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený s vyšetrovaním.

Tvrdí, že ju nezdrogoval úmyselne

Advokáti senátora nechceli výsluch komentovať. Počas zadržania na začiatku vyšetrovania vlani v novembri však Guerriau uviedol, že extáza sa možno dostala do pitia poslankyne nedopatrením. Guerriau tvrdí, že dostal od iného nemenovaného senátora látku na povzbudenie, že si ju na sypal do pohárika, ale potom ju nevypil. "Je možné, že (látka) zostala na dne pohárika, ktorý som jej podal," uviedol senátor, ktorý však odmieta, že by omámil Jossovú úmyselne. Svoje správanie na večierku vysvetlil tým, že vykonával "kúzelnícke triky".

Senátora vlani kvôli tejto kauze vylúčil zo svojich radov klub vládnej strany Horizons. Guerriau v stredu po rokovaní so šéfom hornej komory Larcherom oznámil, že sa nebude zúčastňovať na zasadnutí Senátu, aby nenarúšal pokoj zákonodarcov. Rezignuje tiež na funkcie, ktoré mal v senátnych orgánoch. Podľa spolupracovníkov predsedu Senátu Larcherovej požiadavka, aby Guerriau rezignoval úplne, "zostal bez odozvy", napísal denník Le Monde.

Pozrite si reportáž zo 7. septembra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok