Izraelská armáda zabila najvyššieho vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha. Libanonské hnutie to potvrdilo

dnes 07:22 , Aktualizované: dnes 16:50

Libanonské hnutie Hizballáh potvrdilo smrť svojho vodcu Hasana Nasralláha, ktorú v sobotu (28. 9.) ráno oznámila izraelská armáda. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry.

Hasan Nasralláh
Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri piatkovom vzdušnom útoku v Bejrúte zabila najvyššieho vodcu šiitského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Informovali o tom zahraničné tlačové agentúry aj izraelské médiá.

Hnutie Hizballáh v sobotu po 13:00 h SELČ potvrdilo smrť svojho vodcu.

Armáda neskôr uviedla, že sídlo Hizballáhu bolo legitímnym cieľom podľa medzinárodného práva. Izraelský minister obrany Joav Galant v prejave zdôraznil, že Izrael nebojuje s libanonským ľudom.

"Útok (na Nasralláha) bol vykonaný vo chvíli, keď sa najvyšší predstavitelia Hizballáhu zišli vo svojom veliteľstve, aby koordinovali teroristické aktivity proti občanom Štátu Izrael," oznámila izraelská armáda.

"Nasralláh patril medzi najväčších nepriateľov Izraela všetkých čias," uviedol popoludní v ďalšom vyhlásení hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Podľa neho však tým boj proti Hizballáhu nekončí, pretože hnutie má ďalšie kapacity. "Ľuďom v Libanone hovorím - naša vojna nie je proti vám," uviedol v dnešnom popoludňajšom prejave izraelský minister obrany Joav Galant.

Podľa poslednej bilancie libanonského ministerstva zdravotníctva pri piatkovej sérii mohutných vzdušných útokov Izraela na južnom predmestí Bejrútu prišlo o život najmenej 11 ľudí a ďalších viac ako sto bolo zranených. Izraelské médiá už v piatok uviedli, že hlavným cieľom bol práve Nasralláh, o ktorého osude sa odvtedy špekulovalo.

O život mali prísť aj ďalší velitelia

Vo vyhlásení ďalej uviedla, že spolu s Nasralláhom prišiel o život tiež šéf Hizballáhu pre operácie na južnom fronte Alí Karakí a ďalší velitelia.

Tí sa podľa armády v momente úderu nachádzali v hlavnom ústredí Hizballáhu pod obytnými budovami na bejrútskom predmestí Dahíja, ktoré je baštou hnutia v libanonskom hlavnom meste.

Karakí sa stal terčom izraelského úderu v Bejrúte už na začiatku týždňa, ale Hizballáh vtedy vyhlásil, že útok prežil.

Podľa iránskej štátnej tlačovej agentúry IRNA zomrel pri piatkovom údere tiež vysokopostavený predstaviteľ iránskych revolučných gárd Abbás Nilforušan. Agentúra AP napísala, že Spojené štáty ho považovali za zástupcu operačného veliteľa gárd.

Podľa poslednej bilancie libanonského ministerstva zdravotníctva pri piatkovej sérii mohutných vzdušných útokov Izraela na južnom predmestí Bejrútu prišlo o život najmenej šesť ľudí a ďalších 91 bolo zranených.

Izraelské médiá už v piatok uviedli, že hlavným cieľom bol práve Nasralláh, o ktorého osude sa odvtedy špekulovalo.

Izraelská armáda varuje

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi po oznámení smrti Nasralláha vyhlásil, že Izrael dostihne každého, kto vyhráža sa židovskému štátu alebo jeho občanom.

"Tým nástroje v našom arzenále nekončia. Odkaz všetkým, ktorí ohrozujú občanov štátu Izrael, je jednoduchý: Budeme vedieť, ako ich dostať," povedal Halevi.

Najvyšší iránsky duchovný vodca Alí Chameneí bol prevezený na bezpečné miesto na území Iránu, kde platia zvýšené bezpečnostné opatrenia, oznámili agentúre Reuters dvaja predstavitelia blízkovýchodného regiónu informovaní o krokoch Teheránu.

Irán je v neustálom kontakte

Dodali, že Irán je v neustálom kontakte s Hizballáhom a ďalšími spojeneckými skupinami, s ktorými konzultuje ďalší postup.

Hovorca izraelskej armády povedal, že Izrael dúfa, že zabitie vodcu Hizballáhu zmení správanie hnutia. Súčasne ale zdôraznil, že armáda je pripravená na ďalšiu eskaláciu vrátane prípadnej pozemnej operácie.

Hizballáh začal intenzívnejšie ostreľovať územie severného Izraela vlani 8. októbra, deň po prekvapivom útoku palestínskeho teroristického hnutia Hamas na južný Izrael.

Armáda na to pravidelne reaguje vzdušnými útokmi na pozície Hizballáhu na libanonskom území. Tento týždeň však svoju aktivitu výrazne zosilnela, keď zasiahla tisícky cieľov spájaných s Hizballáhom na juhu i na východe krajiny a opakovane udrela zo vzduchu tiež proti veliteľom hnutia v Bejrúte.

Tieto operácie si od začiatku týždňa podľa libanonských úradov vyžiadali najmenej 700 obetí.

Reakcia zahraničia

Vývoj v Libanone a v regióne sledujú ďalšie štáty so znepokojením. Francúzsky premiér Michel Barnier uviedol, že situácia v Libanone je extrémne vážna. Talianska diplomacia vyzvala na obnovenie diplomatického dialógu.

Podľa českého prezidenta Petra Pavla zabitie Nasralláha predstavuje potenciál na ďalšiu eskaláciu situácie na Blízkom východe. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval na zastavenie Izraela, ktorý sa podľa neho dopúšťa brutálnych úderov na Libanon a pokračuje vo svojej politike genocídy a invázie.

Vzhľadom na zhoršenú bezpečnostnú situáciu a intenzívnejšie vzdušné útoky agentúra Európskej únie pre bezpečnosť letectva (EASA) dnes odporučila aerolíniám, aby do Libanonu a do Izraela nelietali.

Pozrite si reportáž o prejave izraelského premiéra v OSN z 27. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok