Iránsky vodca vyzýva na podporu Hizballáhu: Moslimský svet sa musí postaviť proti Izraelu

dnes 13:45 , Aktualizované: dnes 15:43

Iránsky duchovný vodca ajatolláh Iránu Alí Chameneí dnes vyzval všetkých moslimov, aby sa postavili na stranu libanonského ľudu a „hrdého Hizballáhu“ a aby všetkými dostupnými prostriedkami pomohli čeliť „zlému režimu“, ktorý označil za Izrael.

Ali Chameneí
Foto: TASR/AP

Najvyšší predstaviteľ iránskej teokracie sa takto vyjadril v reakcii na oznámenie Izraela, že pri piatkovom leteckom útoku v Bejrúte zabil Hasana Nasralláha, vodcu militantného libanonského šiitského hnutia, ktoré využíva iránsku podporu vrátane vojenskej. Hizballáh neskôr potvrdil smrť svojho vodcu.

„O osude regiónu rozhodnú sily odporu vedené Hizballáhom,“ povedal Chameneí podľa iránskych štátnych médií, ktoré citovala agentúra Reuters.

„Všetky odbojové sily v regióne stoja pri Hizballáhu a podporujú ho,“ dodal s odkazom na ďalšie Teheránom sponzorované ozbrojené skupiny na Blízkom východe, najmä v Iraku a Jemene, ktoré spája nenávisť voči Izraelu a vplyvu USA v regióne.

Previezli ho do bezpečia

Agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje v regióne predtým informovala, že Chameneí bol prevezený na bezpečné miesto v Iráne a že Teherán je v neustálom kontakte s Hizballáhom a ďalšími spojeneckými skupinami, s ktorými konzultuje ďalší postup. Veliteľ izraelskej armády dnes po oznámení Nasralláhovej smrti varoval, že Izrael bude prenasledovať každého, kto ohrozuje židovský štát alebo jeho občanov.

Zabitie odsudzujú Hamas, Irán aj Irak

Palestínske militantné hnutie Hamas odsúdilo v sobotu zabitie vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, ktorý zahynul pri piatkovom izraelskom útoku na južnom predmestí Bejrútu. Obdobne už zareagovali aj Irán a Irak. Informuje o tom agentúra AFP.

„Čo najdôraznejšie odsudzujeme túto barbarskú sionistickú (izraelskú) agresiu a zameriavanie sa na obytné budovy... považujeme to za zbabelý teroristický čin,“ uviedol Hamas a zároveň vyslovil „sústrasť a solidaritu s bratmi“ z Hizballáhu v súvislosti s „mučeníckou smrťou... Nasralláha“.

K úmrtiu Nasralláha sa už oficiálne vyjadril aj Irán, ktorý podporuje Hizballáh. Iránske ministerstvo zahraničných vecí v sobotu uviedlo, že Nasralláhova „cesta“ bude pokračovať, aj napriek jeho zabitiu pri izraelskom útoku. „Slávna cesta vodcu odporu Hasana Nasralláha bude pokračovať a jeho posvätný cieľ sa s božou pomocou uskutoční pri oslobodení Kudsu (Jeruzalema),“ uviedol hovorca rezortu v príspevku na platforme X.

Iracký premiér Muhammad Šijá Súdání označil Nasralláha za „mučeníka na ceste spravodlivých“ a jeho zabitie nazval „zločinom“ a „hanebným útokom“, ktorým Izrael už „prekročil všetky červené čiary“.

Pozrite si reportáž o útokoch na sídlo Hizballáhu z 28. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok