Pellegrini vetoval zákon o vodách. Myslí si, že je v rozpore s Ústavou. Pozrite si, ktoré podpísal

dnes 15:07 , Aktualizované: dnes 15:58

Prezident SR Peter Pellegrini podpísal niekoľko zákonov, no jeden vetoval. Je podľa neho vysoko pravdepodobné, že je v rozpore s Ústavou.

Peter Pellegrini
Foto: TASR/Jakub Kotian

Zákon o vodách stopol

Prezident vetoval zákon o vodách. Prekáža mu jedno z ustanovení, ktoré sa do vládneho návrhu zákona dostalo v rámci pozmeňovacieho a doplňujúceho návrhu zo spoločnej správy výborov. Je podľa neho s vysokou pravdepodobnosťou v rozpore s Ústavou SR.

Ustanovenie sa týka zmeny vlastníctva ciest druhej a tretej triedy, ktoré prechádzajú cez vodné stavby.

Prechodné ustanovenie hovorí o cestách druhej a tretej triedy, ktoré sú k 30. septembru tohto roka vo vlastníctve samosprávneho kraja a prechádzajú cez vodné stavby uskutočnené podľa medzinárodnej zmluvy vo vlastníctve štátu a v správe právnickej osoby založenej ministerstvom. Tie mali podľa návrhu prejsť od 30. septembra do vlastníctva štátu a do správy právnickej osoby založenej ministerstvom.

Novela tiež navrhovala, aby boli tepelné čerpadlá typu voda-voda oslobodené od odvádzania platieb a poplatkov za využívanie energetického potenciálu povrchových a podzemných vôd. Cieľom bolo podľa envirorezortu odstránenie legislatívnych bariér pri využívaní systémov tepelných čerpadiel.

HHC v zozname zakázaných látok

Do zoznamu omamných a psychotropných látok pribudnú látky HHC, HHC-P a HHC-O, ktoré na Slovensku možno kúpiť v špeciálnych automatoch. Vyplýva to z novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorú v piatok podpísal prezident.

HHC sa na Slovensku podľa Ministerstva zdravotníctva SR predáva otvorene ako legálna náhrada za výrobky z konope s obsahom THC, hoci dostupné informácie naznačujú, že účinky HHC sú podobné ako u THC.

Rezort zdôraznil, že informácie z prebiehajúcich výskumov týkajúcich sa účinkov HHC a príbuzných látok naznačujú potenciál vytvárania návyku, ako aj psychickú a fyzickú závislosť charakterizovanú zmenami správania a závažnými zdravotnými a psychosociálnymi dôsledkami.

Novela má byť účinná od začiatku novembra.

Daň na extra sladené nápoje

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, budú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani. Vyplýva to zo zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktorý taktiež podpísal prezident.

Nová daň bude mať charakter nepriamej dane zo spotreby a budú ju platiť do štátneho rozpočtu podnikateľské subjekty, ktoré uskutočňujú prvé dodanie nápoja v tuzemsku. Vyberať ju budú v cene tohto nápoja.

"Navrhuje sa zdaňovať prvé dodanie sladeného nealkoholického nápoja v tuzemsku, nakoľko z možných alternatívnych riešení umožňuje tento systém najlepší možný spôsob zohľadnenia cash flow dotknutých platiteľov dane," priblížilo v dôvodovej správe Ministerstvo financií SR.

Drahšie budú aj moderné tabakové výrobky

Prezident podpísal aj novelu zákona, ktorou sa potrebná daň z tabakových výrobkov bude od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky. Zároveň sa bude táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať.

Cieľom právnej úpravy je aj zavedenie označovania výrobkov súvisiacich s tabakovými výrobkami kontrolnou známkou a stanovenie lehoty na dopredaj týchto výrobkov neoznačených kontrolnou známkou, sprehľadnenie a kontrola pohybu výrobkov súvisiacich s tabakovými výrobkami a bezdymovými tabakovými výrobkami, či rozšírenie definície bezdymového tabakového výrobku o žuvací tabak a šnupavý tabak.

"Vzhľadom na vysoký deficit verejných financií a zadlženie Slovenska je návrh zákona súčasťou konsolidačných opatrení, realizáciou ktorých sa zabezpečia dodatočné príjmy štátneho rozpočtu, čo prispeje k stabilizácii verejných financií a k eliminácii negatívnych vplyvov na vývoj hospodárenia Slovenskej republiky," zdôraznilo Ministerstvo financií (MF) SR v dôvodovej správe.

Zmeny majú podľa MF priniesť do rozpočtu 15 miliónov eur v budúcom roku, 126 miliónov eur v roku 2026 a 180 miliónov eur v roku 2027.

Rezort financií upozornil, že spotreba nových, inovatívnych tabakových výrobkov na Slovensku každý rok rastie, a to v čoraz mladších vekových skupinách. Stávajú sa tak náhradami klasických tabakových výrobkov.

Regulácia kryptoaktív

Ďalší podpísaný zákon spôsobí, že trh a služby spojené s kryptoaktívami budú lepšie regulované. Orgánom dohľadu nad touto oblasťou v SR bude Národná banka Slovenska (NBS).

Právna norma nadväzuje na európske nariadenie o trhoch s kryptoaktívami (MiCA) z minulého roka. Toto nariadenie je priamo účinné v členských krajinách EÚ, zákon tak obsahuje len ustanovenia, ktoré sú nevyhnutné na jeho hladkú aplikáciu v Slovenskej republike.

Upravuje preto iba niektoré práva a povinnosti osôb, na ktoré sa priamo vzťahuje nariadenie MiCA a dohľad nad nimi v SR.

"Príslušným orgánom s potrebnými právomocami bude NBS, ktorá bude v súlade s nariadením MiCA oprávnená udeľovať povolenie verejne ponúkať tokeny naviazané na aktíva a žiadať o ich prijatie na obchodovanie, udeľovať povolenie poskytovateľom služieb kryptoaktív. NBS bude tiež oprávnená udeľovať sankcie za porušenie povinností vyplývajúcich z nariadenia MiCA," priblížil rezort financií v dôvodovej správe.

Cieľom ďalších ustanovení, týkajúcich sa napríklad rezervy aktív vydavateľov tokenov naviazaných na aktíva alebo tokenov elektronických peňazí, je podľa ministerstva hladká aplikácia nariadenia.

Súčasťou návrhu sú aj novely ďalších zákonov súvisiace s implementáciou nariadenia MiCA, úpravy súvisiace so spresnením transpozície smerníc v oblasti bankovníctva a platobných služieb, ako aj legislatívne úpravy reagujúce na poznatky z aplikačnej praxe.

Nová právna úprava pre rozvoj vidieka

Medzi podpísanými zákonmi je aj zákon pre projektové intervencie pre rozvoj vidieka na programové obdobie 2023 až 2027 sa budú riadiť novou právnou úpravou.

"Návrh zákona sa predkladá v dôsledku začatia nového programového obdobia Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ a potreby vytvoriť vnútroštátny právny základ nadväzujúci na nové nariadenia EÚ, ktoré upravujú novú Spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ, a to s ohľadom na projektové intervencie, v záujme rozvoja vidieka na roky 2023 až 2027," zdôvodnil agrorezort.

Základným cieľom právnej normy je podľa ministerstva úprava vzťahov pri poskytovaní príspevku na projektové intervencie z EPFRV či určenie postupov a podmienok poskytovania príspevku.

Takisto úprava práv a povinností osôb a pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní príspevku, ako aj zodpovednosti osôb za porušenie podmienok poskytnutia príspevku v programovom období 2023 až 2027. Predmetom zákona je aj úprava poskytovania technickej pomoci z EPFRV. Zákon bude účinný od 1. novembra tohto roka.

Pozrite si reportáž o stretnutí prezidenta s opozíciou:

Príspevky pre policajtov

Príslušníci bezpečnostných zložiek budú môcť za stanovených podmienok dostať jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a tiež dočasný náborový príspevok. Zavedú sa aj vyššie príspevky na bývanie či osobné príplatky.

Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície, ktorá mení aj zákon o finančnej správe. Materiál v piatok podpísal prezident.

Príspevky majú prispieť k zvráteniu nepriaznivej personálnej situácie v týchto zložkách. Novela má priniesť zlepšenie podmienok odmeňovania, ako aj udržateľnosť príslušníkov. Príspevky sa zavedú aj pre ozbrojených príslušníkov finančnej správy, preto sa novelizoval aj zákon o finančnej správe.

Pozrite si reportáž o tom, ako sa policajti postavili zoči-voči ministrovi vnútra.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok