Daň za neresti. Drahšie budú nealko nápoje, e-cigarety aj nikotínové vrecúška, zahlasovali poslanci

11.9.2024 09:28 , Aktualizované: 11.9.2024 19:35

Poslanci Národnej rady ukončili druhý rokovací deň 19. schôdze. Odhlasované majú zákony ako je napríklad dvojité zdanenie s Kirgizskom či nové zdanenie pre nealko nápoje.

parlament národná rada
Foto: TASR/Dano Veselský

Diskusia o školských návrhoch

Poslanci v závere dňa diskutovali o novelách z dielne ministerstva školstva. Prebrali novelu zákona o pedagogických zamestnancoch i návrh zákona o vzdelávaní dospelých. Oba návrhy sú v prvom čítaní.

Ministerstvo školstva návrhom zákona o vzdelávaní dospelých reaguje na súčasný trh práce. Chce zmierniť vplyvy spoločenských a technologických zmien na životy ľudí.

Navrhuje zaviesť nové systémové prvky uznávania kvalifikácií na základe vedomostí, zručností a kompetencií nadobudnutých praxou. Opozícia ocenila, že sa takýto zákon predložil.

Nové príspevky pre policajtov

Príslušníci bezpečnostných zložiek by mohli dostávať jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a tiež dočasný náborový príspevok. Zaviesť by sa mohli vyššie príspevky na bývanie či osobné príplatky.

Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície, ktorá mení aj zákon o finančnej správe.

Materiál posunuli poslanci do druhého čítania. Rokujú o ňom v skrátenom legislatívnom konaní.

Zmluva s Kirgizskom o dvojitom zdanení

Vytvoriť právny rámec pre rozvoj všestranných a vzájomne výhodných hospodárskych vzťahov je cieľom Zmluvy medzi Slovenskou republikou a Kirgizskou republikou o zamedzení dvojitého zdanenia v oblasti daní z príjmov a zabránení daňovému úniku a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam.

Uplatňovaním tejto zmluvy bude podľa predkladateľa, ministerstva financií, rozdelené právo na zdaňovanie príjmov objektívne medzi obidva zmluvné štáty. 

Zníženie deficitu pod tri percentá stabilizuje dlh

Hrubý verejný dlh SR dosiahol v minulom roku 56 % hrubého domáceho produktu (HDP) a zostal tak nad najvyššou hranicou dlhovej brzdy.

Išlo o dôsledok predovšetkým uplynulých štyroch rokov ovplyvnených pandemickou a energetickou krízou. Ciele vlády znížiť deficit pod 3 % HDP do konca volebného obdobia dlh stabilizujú, na to je však potrebné prijať ďalšie konsolidačné opatrenia vo výške takmer 3 % HDP.

Konštatuje to ministerstvo financií v Zdôvodnení výšky hrubého dlhu a návrhu opatrení na jeho zníženie, ktoré Národná rada vzala na vedomie.

Elektronické hlasovanie pre vlastníkov bytov

Vlastníci bytov a nebytových priestorov by mali mať aj v budúcnosti možnosť na schôdzi vlastníkov hlasovať elektronicky.

Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktorý Národná rada posunula do druhého čítania.

Zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19, ktorý nadobudol účinnosť 31. marca 2021, zaviedol do správy bytov nový inštitút, podľa ktorého mohli vlastníci bytov a nebytových priestorov svoje hlasovacie právo na schôdzi vlastníkov alebo na písomnom hlasovaní uplatniť aj elektronicky.

Nová daň pre sladké nealko nápoje

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, budú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani.

Vyplýva to zo zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov.

Nová daň bude mať charakter nepriamej dane zo spotreby a budú ju platiť do štátneho rozpočtu podnikateľské subjekty, ktoré uskutočňujú prvé dodanie nápoja v tuzemsku. Vyberať ju budú v cene tohto nápoja.

Lepšia regulácia trhu s kryptoaktívami

Trh a služby spojené s kryptoaktívami budú lepšie regulované. Orgánom dohľadu nad touto oblasťou v SR bude Národná banka Slovenska (NBS).

Právna norma nadväzuje na európske nariadenie o trhoch s kryptoaktívami (MiCA) z minulého roka. Toto nariadenie je priamo účinné v členských krajinách EÚ, zákon tak obsahuje len ustanovenia, ktoré sú nevyhnutné na jeho hladkú aplikáciu v Slovenskej republike.

Upravuje preto iba niektoré práva a povinnosti osôb, na ktoré sa priamo vzťahuje nariadenie MiCA a dohľad nad nimi v SR.

Daň pre elektronické cigarety či nikotínové vrecúška

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa bude od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky.

Zároveň sa bude táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať. Vyplýva to z novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov.

Cieľom právnej úpravy je aj zavedenie označovania výrobkov súvisiacich s tabakovými výrobkami kontrolnou známkou a stanovenie lehoty na dopredaj týchto výrobkov neoznačených kontrolnou známkou, sprehľadnenie a kontrola pohybu výrobkov súvisiacich s tabakovými výrobkami a bezdymovými tabakovými výrobkami, či rozšírenie definície bezdymového tabakového výrobku o žuvací tabak a šnupavý tabak.

Dlho očakávané odvolávanie Šimečku

Parlament sa opäť zíde vo štvrtok (12. septembra). Na programe má mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie podpredsedu NR SR Michala Šimečku (PS).

Podali ho poslanci Smeru-SD a SNS, odvolávanie má podporiť aj Hlas-SD.

Okrem iného Šimečkovi vyčítajú podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke. Šimečka to vníma ako pomstu za dobrú opozičnú prácu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok