Čo vám ušlo z V politike: Návrh SNS porušuje koaličnú zmluvu, Druckera to nevyrušuje. Takto môže Danko vydierať Hlas, tvrdí Gröhling

2.9.2024 00:00

Skrytý spor medzi podpredsedom Národnej rady a Hlasom? Danko si nárokuje na post šéfa parlamentu, hoci pozícia jednoznačne patrí strane. Predkladá Danko návrh novely školského zákona zámerne?

Drucker Gröhling
Foto: ta3/Eva Famá

Danko môže (len) predkladať

Parlament sa bude zaoberať rovno dvoma návrhmi zákonov, ktoré sa dotýkajú školstva. Jeden je z dielne Slovenskej národnej strany (SNS) na čele s Andrejom Dankom, ktorý chce vymedziť postoj k sexuálnej výchove a identite.

Druhý balík zákonov, takzvaná Nežná revolúcia vo vzdelávaní, pochádza od ministerstva školstva. Dotýka sa reformy, no aj kontroverzného informovaného súhlasu rodičov.

Šéf rezortu Tomáš Drucker (Hlas-SD) akceptuje Dankov návrh, no hovorí, že za jeho pôsobenia budú o slovenskom školstve rozhodovať len odborníci a pedagógovia.

Predseda politickej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling vníma návrh ako spôsob, ktorým môže Danko vydierať. Aj o tom sa politici rozprávali v relácii ta3 V politike.

Dankova hlúposť a Druckerov sľub

Gröhling na Dankov predkladaný zákon o netradičnej sexuálnej orientácii a rodovej identite reaguje slovami, že ide o „úplnú hlúposť“.

Rád by si vypočul vyjadrenie zo strany ministerstva školstva, keď predstavitelia SNS „zneužívajú a dehonestujú učiteľov a začínajú tvrdiť to, že v školách sa niečo takéto propaguje alebo sa niečo takéto učí“.

Drucker sa ohradzuje tým, že v koalícii je úplne prirodzené a bežné, že môže mať na niektoré veci rôzny návrh. „Ale máme hlavne programové vyhlásenie vlády, ktoré je záväzné pre celú vládu,“ upresňuje. Deklaruje, že počas jeho pôsobenia budú o obsahu vzdelávania rozhodovať výlučne odborníci a pedagógovia.

„Zaviazali sme sa, že vytvoríme priestor pre odbornú a spoločenskú dohodu o obsahu sexuálnej a vzťahovej výchovy vrátane tém, ktoré nie sú súčasťou štátneho vzdelávacieho programu, ktoré budú rešpektovať hodnotové presvedčenie žiakov a ich rodičov. To schválila Národná rada, na to sme my pripravili návrh zákona, tým je to pre mňa vybavené,“ vysvetľuje minister.

Následne sa pýta, prečo by sa mal zatiahnuť do škriepok a hádok. „Veď ak to chce niekto robiť, nech to robí, ale mňa do toho nezaťahujte,“ dodáva.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok