Drucker: Rezort financií má na stole návrh na zvýšenie platov učiteľov. Vláda robí všetko iba pre seba, kritizoval Gröhling

1.9.2024 12:22 , Aktualizované: 1.9.2024 13:05

Hosťami relácie V politike boli Tomáš Drucker (Hlas-SD) a Branislav Gröhling (SaS). Zhrnuli sme pre vás to najdôležitejšie.

Minister školstva a podpredseda Hlasu-SD Tomáš Drucker oznámil tento týždeň "Nežnú revolúciu v školstve". Pripravil 89 návrhov a riešení, ktoré majú podporovateľov, ale aj odporcov.

Podľa neho "ide o zásadné, ale aj praktické zmeny".

"Je to najväčšia reforma, ktorá má dopad aj na samosprávy - týka sa to najmä zmeny financovania materských škôl. Potrebujeme vzdelanie posúvať k rannému veku detí," dodal Drucker.

Hovoril najmä o deťoch, ktoré sú zo sociálno-ekonomicky vylúčených skupín. "Tieto rodiny žijú práve v regiónoch, ktoré sú chudobnejšie. Nedostávali dobré ranné vzdelávanie. Je to obrovská zmena," doplnil.

Vyštudovať vysokú školu nestačí

Druhou zmenou je nový zákon o vzdelávaní dospelých. "Je to dôležité pre stredné a vysoké vzdelávanie. Doba sa posúva, keď sa napríklad pozrieme len na umelú inteligenciu. Je potrebné pripravovať ľudí na to, že nestačí len vyštudovať vysokú školu," povedal minister školstva.

Podľa jeho slov však nebudú "búrať" všetko, čo fungovalo. "Robíme nežné zmeny. Staviame na veciach, ktoré sú dobré a už tu aj boli. Zákon nie je fetiš, je len nástrojom toho, aby sme zmeny dávali do praxe," podotkol.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Tomáš Drucker (Hlas-SD)
- %
Branislav Gröhling (SaS)
- %
Celkovo hlasov: 115

Nedostatok pedagógov

Školy hľadali pár dní pred začiatkom školského roka 1423 pedagogických zamestnancov a 12 riaditeľov.

Predseda SaS a exminister školstva Branislav Gröhling podotkol, že zmeny, ktoré predložil minister, sú "technické".

"Základné reformy školstva sme nastavili v roku 2020 a naviazali sme ich na plán obnovy. Zmeny musia pokračovať, pretože by sme prišli o financie. Predpokladám, že pán minister Drucker nechce byť druhý Taraba, ktorý ničí plán obnovy," povedal exminister školstva.

Gröhlinga zaskočili pokuty, ktoré bude môcť udeľovať štátna školská inšpekcia, tie majú byť až do výšky 15-tisíc eur. "Chápem, že musí byť nejaká pevná ruka, ale obávam sa, či to nebude zneužívané," podotkol.

Víta však presun kompetencií v rámci štátu a samospráv. "Doteraz ministerstvo financovalo základné a stredné školy, teraz bude financovať aj materské školy," povedal Gröhling.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok