Drucker: Rezort financií má na stole návrh na zvýšenie platov učiteľov. Vláda robí všetko iba pre seba, kritizoval Gröhling

1.9.2024 12:22 , Aktualizované: 1.9.2024 13:05

Hosťami relácie V politike boli Tomáš Drucker (Hlas-SD) a Branislav Gröhling (SaS). Zhrnuli sme pre vás to najdôležitejšie.

Drucker Gröhling
Foto: ta3/Eva Famá

Platy sú nedostatočné

Odborové združenie hovorí, že ak nedôjde k zvýšeniu platov učiteľov, tak by mohli ísť učitelia do štrajku. Vláda sa zaviazala, že bude každoročne zvyšovať platy, štát však musí konsolidovať verejné financie.

"Rokujeme s ministerstvom financií o valorizácii od 1. januára 2025. Verejné financie sú po predchádzajúcich vládach v katastrofálnom stave," potvrdil minister Drucker.

O konkrétnych číslach nechcel hovoriť. "Diskutujeme aj so zástupcami zamestnancov. Ministerstvo financií má od nás predloženie," potvrdil.

Branislav Gröhling reagoval, že počas jeho pôsobenia v ministerskom kresle bola vláda "na vrchole pandémie a potom začala vojna na Ukrajine".

"Priznávam, že sa prvé dva roky nezvyšovali platy zamestnancov v školstve. Po rokovaniach s pánom Matovičom sa podarilo zvyšovanie platov aspoň cez 20 percent, ktoré dostávali učitelia," reagoval.

Robíte iba pre seba, hovorí Gröhling

Šéf SaS kritizoval vládu za nedostatočnú konsolidáciu. "Keď sa pozriem na kroky, ktoré robíte, tak je to schválenie 13. dôchodku, čo je 800 miliónov eur, potom to bolo nové ministerstvo športu za 230 miliónov, na oslavy SNP dáte 3 milióny a na oslavy Cyrila a Metoda dáte 400-tisíc eur, zvýšili ste si platy na 8 600 eur, zvýšili ste plat premiérovi cez 11-tisíc a schválite doživotnú rentu. Potom prídete sem a poviete, že musíte konsolidovať," podotkol.

Podľa Branislava Gröhlinga robí vláda "všetko pre seba a nič pre ľudí".

"Vy ste osobne nezvýšili nič," reagoval Drucker na kritiku.

"Zvýšili to nasledujúci ministri a úradnícka vláda. Ako strana Hlas sme išli do volieb s tým, že ľuďom zabezpečíme 13. dôchodky," podotkol.

Branislav Gröhling oponoval, že rokovania sa začali počas jeho pôsobenia. "My sme zvýšenie vyrokovali a platy boli zvýšené k 1. septembru 2023," doplnil.

Viac sa dozviete v celej časti relácie V politike, ktorú si môžete pozrieť aj tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok