Čo vám ušlo z V politike: Návrh SNS porušuje koaličnú zmluvu, Druckera to nevyrušuje. Takto môže Danko vydierať Hlas, tvrdí Gröhling

2.9.2024 00:00

Skrytý spor medzi podpredsedom Národnej rady a Hlasom? Danko si nárokuje na post šéfa parlamentu, hoci pozícia jednoznačne patrí strane. Predkladá Danko návrh novely školského zákona zámerne?

Drucker Gröhling
Foto: ta3/Eva Famá

Je to porušenie zmluvy, a?

Napriek tomu ministerstvo školstva dovolilo zasahovať do svojej agendy rezortu a SNS predloží vlastný návrh zákona. Drucker považuje tento zásah za porušenie koaličnej zmluvy, pretože predkladaný návrh zákona nebol odsúhlasený jeho ministerstvom.

„Zároveň ma to veľmi až tak nevyrušuje. Pre mňa je podstatné, že tu sú vládne zákony, tie idú do parlamentu a tie sa budú schvaľovať,“ vysvetľuje minister.

Šéf opozičnej SaS by v tomto prípade očakával, že poslanci budú mať v najbližšom čase tlačovú konferenciu a tam odmietnu návrh. „Rovnako sa za vás postavia poslanci Hlasu a povedia, že za niečo takéto nebudú hlasovať,“ odhaduje Gröhling.

„Je neuveriteľné, čo si myslí Andrej Danko a Rudolf Huliak. Školy podľa nich riešia iba sex, sexuálnu orientáciu, sexuálnu výchovu a nič iné. Nechápu, čo školy skutočne riešia,“ tvrdí šéf SaS.

Podľa jeho slov predkladatelia návrhu hovoria o tom, že je zakázané propagovať inú sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu. „Školy vyučujú, nepropagujú. Keď na chémii učíte o horľavých látkach, tak nepropagujete horľavé látky. Keď učíte v dejepise o Hitlerovi a nacizmu, tak to nepropaguje nacizmus. Propagovať môžete iba zdravú výchovu alebo športovanie a podobné veci, ale nie vašu identitu,“ poukazuje Gröhling.

Zároveň poznamenáva, že osnovy v rámci sexuálnej výchovy nastavil nominant strany SNS Ján Mikolaj ešte v roku 2008.

Chiméra LGBT chodí po sociálnych sieťach

Gröhling návrh z dielne ministra školstva rovnako ako návrh z dielne národniarov nepodporí.

Hovorí, že nevidí dôvod v rámci informovaného súhlasu. Podľa neho v prípade, že by rodiča nepodpísali súhlas o tom, že ich deti bude odborník vzdelávať v oblasti sexuálnej výchovy, pôjdu takéto deti na chodbu, „kde si pustia mobil a budú čerpať informácie zo stránok, ktoré nie sú pre ne vhodné“.

Minister školstva tvrdí, že LGBT+ agenda nie je problémom slovenského školstva, pretože sa nerealizuje. „Je to chiméra, ktorá chodí po sociálnych sieťach. V úprave novely školského zákona to nie je a ani to tam nebude,“ odhaľuje Drucker.

Nechce strácať čas komentovaním návrhov koaličných či opozičných kolegov, ktoré nie sú aktuálnou témou. Pretože hlavný problém je podľa neho v slabej pripravenosti žiakov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok