Komisár pre deti žiada zákaz voľného predaja produktov s HHC. Upozorňuje, že k nim stále majú ľahký prístup

8.7.2024 15:12

Komisár pre deti Jozef Mikloško apeluje na urýchlený zákaz voľného predaja produktov s látkou HHC. Upozornil na prípady otráv detí po požití látky. Volá po prijatí legislatívnych zmien.

DROGY-HHC-AUTOMATY
Foto: ta3

Poukázal na to, že novela zákona, ktorou sa majú HHC, HHC-P a HHC-0 zaradiť do zoznamu omamných látok, je v parlamente v druhom čítaní.

Najbližšia riadna schôdza je naplánovaná na september.

Konať treba teraz

"Zákon o zákaze ich predaja je posunutý do druhého čítania, mám však za to, že je potrebné reagovať a riešiť to rýchlejšie. Musíme si uvedomiť, že deti sú zvedavé a najmä počas letných prázdnin často hľadajú nové zážitky a dobrodružstvá a sú náchylnejšie na experimentovanie, čo môže viesť k tragickým následkom s trvalým poškodením zdravia," skonštatoval Mikloško.

Upozornil na to, že látky sú pre deti voľne dostupné a môžu ich kúpiť v špeciálnych automatoch v nákupných centrách.

"Naliehavo apelujem na poslancov a všetky kompetentné orgány, aby konali rýchlo a efektívne v otázke zákazu voľného predaja HHC produktov. Je nevyhnutné, aby sme spoločne zabezpečili pre deti bezpečné a zdravé prostredie bez obáv z toxických a nebezpečných látok," dodal.

Ľahká dostupnosť v nákupných centrách

Komisár pre deti zároveň vyzval aj nákupné centrá, aby prehodnotili svoje obchodné politiky a mieru spoločenskej zodpovednosti.

Konanie výrobcov produktov označil za neetické.

"Pod rúškami legálnosti, nehľadiac na varovania psychiatrov a opakované prípady poškodenia zdravia detí šíria škodlivé produkty vedome ohrozujúc zdravie detí iba pre vlastný finančný zisk," podotkol.

Pozrite si archívnu reportáž z 11. novembra 2023 o predajných automatoch v nákupných centrách.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok