Vláda schválila ozdravný balík, ktorý zvýši dane, prešiel s pripomienkami. Odklepla aj drahšie diaľničné známky

18.9.2024 09:46 , Aktualizované: 18.9.2024 14:19

Tento týždeň už druhýkrát zasadala vláda. V pondelok kabinet Roberta Fica rokoval o povodniach, v stredu bolo na programe plnenie míľnikov z Plánu obnovy. Na stôl sa dostali aj zmeny týkajúce sa konsolidačného balíčka, ktorý v utorok predstavila koalícia.

vláda Robert Fico
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Balík schválený s pripomienkami

Väčšinu opatrení na ozdravenie verejných financií v budúcom roku zaradila vláda do jedného legislatívneho balíka. Návrh zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií, schválila v stredu s pripomienkami.

Rovnako s pripomienkami schválila aj návrh zákona o dani z finančných transakcií. Obidve právne normy navrhla parlamentu prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Čo vláda prehodnotila?

Samotné materiály zatiaľ zverejnené nie sú. O pripomienkach k nim, ktoré môžu pôvodný návrh výrazne upraviť, po rokovaní vlády informoval minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Ozrejmil, že DPH v gastre bude nižšia, no daň z finančných transakcií vyššia.

Vláda v stredu upravila balík opatrení na konsolidáciu verejných financií, aby viac podporila gastro sektor cez nižšiu daň z pridanej hodnoty. Táto podpora bude stáť dodatočných 110 miliónov eur, ktoré sa získajú cez vyššiu daň z finančných transakcií a daň z príjmu právnických osôb.

"Dohodli sme sa na tom, že chceme viac podporiť gastro. Hovorili sme o tom, že ubytovanie by malo mať DPH na úrovni 5 %. Tam sa vraciame na 23 %. Ale podporíme gastro. Jedlo v reštauráciách, ktoré doteraz bolo nastavené v konsolidácii na úrovni 23 %, tak chceme znížiť na 5 %," priblížil Kamenický.

Na nealkoholické nápoje v gastro sektore by sa mala uplatňovať rovnaká DPH ako pri nákupe v obchode, a to na zníženej úrovni 19 %. Alkoholické nápoje v reštauráciách aj obchodoch budú zaradené v základnej sadzbe DPH 23 %.

"Tento balík predstavuje výpadok okolo 110 miliónov eur. Tak ako som avizoval, celková konsolidácia bude na úrovni 2,7 miliardy eur a toto musíme dodržať, aby sme dodržali aj deficity a pravidlá, ktoré máme stanovené Európskou komisiou," zdôraznil Kamenický.

Výpadok sa podľa ministra nahradí z dvoch zdrojov. Zvýšenie parametrov dane z finančných transakcií má priniesť dodatočných 80 miliónov eur. Kým pôvodný návrh jej sadzby bol na úrovni 0,35 %, po novom bude 0,40 %. Maximálny limit tejto dane sa tiež zvýši, a to z 30 eur na 40 eur. Zvýši sa aj zdanenie výberov v hotovosti, a to z 0,7 % na 0,8 %.

Ďalších 30 miliónov eur sa má získať rozšírením okruhu firiem, ktoré budú zdanené vyššou 22 % daňou z príjmu právnických osôb. Pôvodne sa mala vzťahovať na podniky, ktoré majú zdaniteľný príjem nad 5 miliónov eur, po novom to bude už od od jedného milióna eur.

Čo prinesie ozdravný balík?

Ako v utorok informoval premiér a predseda najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Robert Fico, koalícia sa dohodla na balíku opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 % HDP.

Súčasťou konsolidácie je zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty na 23 % a zároveň pokles jej zníženej sadzby na 5 %, ale aj zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy či zvýšenie firemnej dane od určitej výšky príjmu.

Pozrite si reakciu ministra Kamenického po rokovaní vlády a vyhlásenie SaS.

Drahšia diaľničná známka

Za diaľničnú známku na 365 dní motoristi od budúceho roka zaplatia 90 eur. Zdražie aj jednodňová diaľničná známka, a to na sumu 8,10 eura. Návrh z dielne Ministerstva dopravy SR v stredu schválila vláda. Ide o jedno z konsolidačných opatrení.

Vyššia cena za diaľničné známky začne platiť od 1. januára 2025. Suma 365-dňovej diaľničnej známky porastie zo súčasných 60 eur na sumu 90 eur. Suma jednodňovej diaľničnej známky sa zvýši zo súčasných 5,40 eura na 8,10 eura. Naopak, suma desaťdňovej známky klesne zo súčasných 12 eur na 10,80 eura. Cena jednomesačnej diaľničnej známky bude stanovená na 17,10 eura.

Pozrite si živý vstup redaktorky Barbory Štefanovičovej počas rokovania vlády.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok