Nové dane z transakcií, poplatky aj povinný podnikateľský účet. Konsolidácia prináša novinky aj pre živnostníkov

včera 10:12 , Aktualizované: včera 12:44

Konsolidačný balíček ovplyvní aj živnostníkov. Podľa portálu Finsider to znamená, že všetci živnostníci budú musieť mať podnikateľský účet. V súčasnej dobe môžu podnikatelia používať bežný bankový účet. Minister Kamenický tiež oznámil, že daň za finančné transakcie bude vyššia ako pôvodne oznámili.

konsolidacia minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD), minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) a podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba
Foto: TASR/Dano Veselský
Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD), minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) a podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Povinný podnikateľský účet

Súčasťou konsolidácie je zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty na 23 % a zároveň pokles jej zníženej sadzby na 5 %, ale aj zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy či zvýšenie firemnej dane od určitej výšky príjmu.

Daň z finančných transakcií podľa ministra financií Ladislava Kamenického pre rozpočet zabezpečí 610 miliónov eur.

Kamenický v utorok na tlačovej besede uviedol, že podnikateľský účet bude pre živnostníkov povinný, uvádza Finsider.

Poplatky za transakcie budú vyššie ako tvrdili

Mnohí živnostníci používajú klasický účet na bežné platby a výdavky v domácnosti. Ak by využívali bežný účet aj na podnikanie, museli by platiť dane z finančných transakcií aj za platby, ktoré nesúvisia s podnikaním. Povinný podnikateľský účet zaistí, že daň sa bude vzťahovať iba na platby súvisiace s ich živnosťou.

"Daň sa nebude vzťahovať na bežných ľudí. Bude sa vzťahovať na firmy a fyzické osoby podnikateľov. Bude vo výške 0,35 % z bankového prevodu, maximálne 30 eur za transakciu," uviedol v utorok Kamenický.

Pôvodne vláda ohlásila, že za výber hotovosti bude daň dvojnásobná, teda 0,7 percenta. Kamenický tvrdí, že túto daň zaviedli, aby podnikatelia nezačali vo veľkom využívať hotovosť. Živnostníci tiež budú ročne platiť dve eurá za každú platobnú kartu.

V stredu minister financií oznámil, že dane z finančných transakcií budú vyššie, ako oznámila vláda predchádzajúci deň.

zdanenie transakcií.png Foto: Ministerstvo financií SR zdanenie transakcií

Daň na úkor bežných ľudí?

„Veľmi sa teším, že vláda sa rozhodla zaviesť daň z finančných transakcií. Bolo veľa klamstiev popísaných v médiách, že to ideme zaviesť na úkor ľudí, nie je to pravda. Táto daň sa bude týkať výlučne právnických osôb,“ vyhlásil na tlačovke premiér Robert Fico. Zvýšiť by sa podľa neho malo aj zdanenie firiem s príjmom nad 5 miliónov eur.

"Zavádzajú novú daň z finančných transakcií, ktorá sa bude týkať len firiem a živnostníkov. Nepovedali však, že takmer tretinu tejto dane plánujú vybrať z toho, že živnostníci a firmy pošlú mzdu svojim zamestnancom. Dá sa teda povedať, že daň z finančných transakcií bude mať dopad aj na obyčajných ľudí," kritizuje Igor Matovič, predseda hnutia Slovensko.

Pozrite si reportáž k téme zo 17. septembra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok