Som odporcom zvyšovania DPH, tvrdil v apríli Fico a útočil na opozíciu, ktorá o tom špekulovala. V septembri je všetko inak

včera 00:00 , Aktualizované: včera 12:57

Premiér Robert Fico bol v apríli proti zvyšovaniu DPH a jasne poznamenal, že po predošlej vláde prebrali "najhoršie financie v EÚ". No vláda v utorok predstavila balík opatrení, ktorý má pomôcť štátnej kase. Veľké šetrenie štátu však zaplatíme všetci.

Fico, premiér, DPH
Foto: TASR/Dano Veselský

Premiér poslal opozícii odkaz

"Niekto si vymyslel, ale neviem kto, pravdepodobne Saska, že vraj chceme zvyšovať DPH," hovoril ešte v apríli premiér.

"Ja hovorím veľmi jasne. Ja som odporcom zvyšovania DPH a musíme nájsť, ak máme konsolidovať, iné možnosti, ako sa postaviť verejným financiám," vyjadril sa Fico s tým, že v roku 2023 jeho vláda prebrala najhoršie verejné financie v EÚ.

"Poprosím kolegov aj v Progresívnom Slovensku, vrátane pána Ódora, aj v Saske, aby držali hubu," dodal a následne sa ospravedlnil za expresívne slová. 

Opozičná SaS toto tvrdila 2. apríla. O zmenách sa podľa strany v tom čase nehovorilo, pretože ešte nebolo po prezidentských voľbách.

Marián Viskupič v tom čase priblížil, že DPH by sa mohla zvýšiť o dva až tri percentuálne body. Informácie podľa neho prenikali z rezortu financií a aj minister financií vraj takúto možnosť pripúšťal.

Pozrite si celú tlačovú besedu z 5. apríla 2024, keď premiér hovoril o tom, že nechce zvyšovať DPH.

Nový balík opatrení a zvýšenie DPH

Vládna koalícia v utorok (17. septembra 2024) predstavila balík opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 % hrubého domáceho produktu.

Súčasťou konsolidácie je zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 % a zároveň pokles jej zníženej sadzby na 5 %, ale aj zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy či zvýšenie firemnej dane od určitej výšky príjmu.

Nové sadzby DPH

  • Základná sadzba: 23 % (doteraz 20 %)
  • Vybrané potraviny: 5 % (doteraz 10 %)
  • Ostatné potraviny: 19 % (doteraz 20 %)
  • Lieky a zdravotné pomôcky: 5% (doteraz 10 %)
  • Elektrická energia: 19 % (doteraz 20 %)
  • Učebnice: 5 % (doteraz 10 %)
  • Podpora nájomného bývania: 5 % (doteraz 5 %)
  • Ročná diaľničná známka zo 60 eur na 90 eur

Anketa

Súhlasíte s tým, že zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 % je potrebné na konsolidáciu verejných financií?

Celkovo hlasov: 519

Knihy si vraj kupujú bohatší Slováci

Z 10 % na 23 % vyskočí DPH aj na knihy. "Knihy sú doménou väčšinou bohatších vrstiev obyvateľstva," zdôvodnil na tlačovej konferencii minister financií Ladislav Kamenický.

Svoje tvrdenie postavil na analýze Inštitútu finančnej politiky, spadajúceho pod rezort financií.

Premiér: Prijali sme rozhodnutie, ktoré je vyvážené

V prípade základných potravín či liekov sa rozhodli znížiť daň z pridanej hodnoty na 5 %. Pokiaľ ide o ostatné potraviny alebo napríklad elektrinu, daň bude 19-percentná. 

"V poriadku, ak sa bude kupovať chladnička, práčka, televízor, alebo niečo podobné, tak samozrejme je 23-percentná DPH. Ja za týmto rozhodnutím stojím, nebojte sa, ja teraz nebudem chodiť po kútoch, ani po chodbách a vyhýbať sa otázkam," povedal na utorkovej tlačovke premiér.

"Áno, prijali sme rozhodnutie, ktoré je veľmi vyvážené, ale ktoré tiež znamená určité obete, pokiaľ ide o ľudí aj ďalších," dodal.

Pozrite si celú tlačovú besedu zo 17. septembra 2024, na ktorej vláda predstavila ozdravný balíček.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok