Som odporcom zvyšovania DPH, tvrdil v apríli Fico a útočil na opozíciu, ktorá o tom špekulovala. V septembri je všetko inak

včera 00:00 , Aktualizované: včera 12:57

Premiér Robert Fico bol v apríli proti zvyšovaniu DPH a jasne poznamenal, že po predošlej vláde prebrali "najhoršie financie v EÚ". No vláda v utorok predstavila balík opatrení, ktorý má pomôcť štátnej kase. Veľké šetrenie štátu však zaplatíme všetci.

Fico, premiér, DPH
Foto: TASR/Dano Veselský

PS: Chaos a škody pre Slovensko

Novinky, ktoré predstavila vláda, sa stretli s kritikou ľudí aj opozície. Zvýšenie DPH o tri percentuálne body bude znamenať výrazný rast cien. Nepatrne nižšia DPH na potraviny ho nevyváži. Poslanec opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Štefan Kišš tak reagoval na predstavené konsolidačné opatrenia.

"Zvýšenie DPH o tri percentuálne body bude znamenať výrazný rast cien, ktorý zasiahne všetkých. Nepatrne nižšia DPH na potraviny ho ani zďaleka nevyváži," uviedol Kišš.

Jedným z konsolidačných opatrení na rok 2025 je aj zavedenie 10-percentného viazania personálnych výdavkov na štátnych úradníkov a zamestnancov vo verejnej službe, čo by malo priniesť 124 miliónov eur.

Podľa Kišša sa však vláda na sebe šetriť nechystá, 10-percentné prepúšťanie v štátnej správe je podľa neho jediné výdavkové opatrenie. "Máme dôvodnú obavu, že bude chaotické a uškodí Slovensku," uviedol Kišš.

Slovensko: Daň bude mať dopad na obyčajných ľudí

Hnutie Slovensko kritizuje zvýšenie základnej sadzby dane. Štát tak zinkasuje od priemernej rodiny za celý rok 570 eur, a to len na DPH. Uviedol to poslanec Národnej rady SR a líder opozičného hnutia Igor Matovič.

"Zavádzajú novú daň z finančných transakcií, ktorá sa bude týkať len firiem a živnostníkov. Nepovedali však, že takmer tretinu tejto dane plánujú vybrať z toho, že živnostníci a firmy pošlú mzdu svojim zamestnancom. Dá sa teda povedať, že daň z finančných transakcií bude mať dopad aj na obyčajných ľudí," uviedol Matovič.

SaS: Najprv Šimečka, potom chlieb

"Ľuďom dajú hry v rámci odvolávania Michala Šimečku a na druhej strane im zoberú chlieb, lebo zvýšia DPH na 23 percent," podotkol líder SaS Branislav Gröhling.

Matovič tiež hovorí, že súčasťou balíčka bude aj zvýšenie DPH v gastre z 10 na 23 %. Opatrenie sa podľa neho dotkne až dvoch miliónov ľudí, ktorí chodia napríklad na denné menu do reštaurácií. Vládu nazval "sociálnymi netvormi v akcii".

"Viete, čo nás to stálo, kým sa nám podarilo znížiť DPH na gastro z 20 na 10%. A bolo to správne rozhodnutie. Teraz sociálny netvor Fico ide šmahom ruky zvýšiť DPH v gastro o 130%!" napísal na Facebooku Matovič.

Gastru v skutočnosti pomôžu

Po stredajšom rokovaní vlády, na ktorej bol ozdravný balík s niekoľkými pripomienkami schválený, však minister financií Ladislav Kamenický ozrejmil, že DPH v gastre bude v skutočnosti nižšia, ako doteraz.

Naopak, daň z finančných transakcií bude vyššia, než minister pôvodne avizoval. Vládna ňou chce kompenzovať podporu pre gastrosektor, keďže znižovanie DPH v ňom bude štát stáť dodatočných 110 miliónov eur ročne.

V súčasnosti je DPH v gastre nastavená na hodnotu 19 % pre nealkoholické nápoje a jedlo na prevádzke, a na hodnotu 20% pre alkoholické nápoje a donášku jedla.

Pozrite si reportáž o veľkom šetrení štátu.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok