Vláda schválila ozdravný balík, ktorý zvýši dane, prešiel s pripomienkami. Odklepla aj drahšie diaľničné známky

18.9.2024 09:46 , Aktualizované: 18.9.2024 14:19

Tento týždeň už druhýkrát zasadala vláda. V pondelok kabinet Roberta Fica rokoval o povodniach, v stredu bolo na programe plnenie míľnikov z Plánu obnovy. Na stôl sa dostali aj zmeny týkajúce sa konsolidačného balíčka, ktorý v utorok predstavila koalícia.

vláda Robert Fico
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nový orgán na ministerstve

Ústredný riadiaci orgán nemocníc by mal na Ministerstve zdravotníctva SR vzniknúť v októbri. Vyplýva to z informácie o plnení míľnikov a cieľov plánu obnovy zaradených do piatej žiadosti o platbu, ktorú rezort predložil na stredajšie rokovanie vlády. Potrebné míľniky sú podľa neho splnené. Kabinet zobral materiál na vedomie.

"Zriadenie Ústredného riadiaceho orgánu nemocníc sa na organizačnej úrovni dosiahne prijatím nového organizačného poriadku Ministerstva zdravotníctva SR s účinnosťou od 1. októbra 2024, ktorým vznikne nový organizačný útvar s názvom 'Sekcia centrálneho riadenia a koordinácie podriadených organizácií'," uviedol rezort.

Zároveň podotkol, že 30. augusta predložil Národnej implementačnej a koordinačnej autorite konečné znenie súhrnného dokumentu, ktorým preukazuje splnenie predmetného míľnika.

Úspešné plnenie plánu obnovy

V súvislosti s plánovaným predložením piatej žiadosti o platbu v rámci plánu obnovy a odolnosti informovalo Ministerstvo hospodárstva SR o úspešnom plnení stanovených míľnikov.

Rezort predstavil Akčný plán pre vodík v súvislosti s podporou zelenej transformácie v oblasti obnoviteľných zdrojov energie a zároveň informoval o uvedení Energetického dátového centra do prevádzky a ukončení využívania uhlia v regióne hornej Nitry. Vyplýva to z informatívneho materiálu, ktorý v stredu vzala na vedomie vláda.

"Pre praktickú implementáciu vládnych politík a aplikáciu vodíkových technológií na národnej a európskej úrovni je potrebné vytvoriť legislatívne prostredie a súbor technických dokumentov, ako aj špecifikovať ďalšie kroky v budovaní vodíkového ekosystému. Implementáciou akčného plánu bude zabezpečené, že sa na Slovensku bude rozvíjať ekosystém vodíka v prepojení na ostatné európske politiky a priority," vyplýva z predloženého materiálu.

Ministerstvo dopravy SR splnilo míľnik Plánu obnovy a odolnosti SR, ktorý bol zaradený do piatej žiadosti o platbu. V rámci míľnika Reforma verejnej osobnej dopravy mal rezort uviesť do účinnosti optimalizovaný grafikon železničnej dopravy. Míľnik sa podarilo naplniť ešte koncom roka 2023.

Ministerstvo dopravy zhodnotilo, že nový koncept grafikonu vlakovej dopravy 2022/2023, ktorý bol zostavený podľa plánu dopravnej obslužnosti, priniesol výraznú zmenu dopravnej obsluhy Slovenska železničnou dopravou a prispel k oživeniu dopytu po cestovaní vlakmi po pandémii.  

Nový koncept grafikonu zvýšil dopravný výkon v železničnej osobnej doprave o 6 %, zvýšila sa preprava cestujúcich tiež o 6 % a tržby stúpli o 3 %.

Zrušenie legislatívnych úloh pre rezort práce

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR nemusí v septembri predložiť návrhy na novelizáciu zákonov o sociálnom poistení a starobnom dôchodkovom poistení. Rozhodla o tom v stredu vláda, keď schválila návrh na zrušenie niektorých úloh vyplývajúcich z Plánu legislatívnych úloh vlády SR na rok 2024.

"Predkladaný materiál bol pripravený po posúdení možnosti predloženia návrhov uvedených zákonov na septembrové rokovanie vlády SR. V stanovenom termíne nie je možné predložiť návrhy zákonov a naplniť účel ich prijatia podľa pôvodne stanovených cieľov," uviedlo MPSVR v predkladacej správe.

Cieľom novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení má byť zabezpečenie neohrozenia výplatnej fázy v starobnom dôchodkovom sporení. Rezort práce aktuálne analyzuje celý dôchodkový systém, pričom potrebný čas na posúdenie podľa neho nie je možné odhadnúť.

Pozrite si tlačovú konferenciu vlády z utorka o ozdravnom balíčku.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok