Čítanie ako luxus? Kamenického výrok šokoval, vláda ho bráni, reaguje aj Pellegrini. Akú daň majú v iných štátoch?

včera 10:55 , Aktualizované: včera 16:17

Zatiaľ čo vláda plánuje zvýšiť DPH na knihy na 23 %, okolité štáty udržiavajú túto daň oveľa nižšie. Vyššie ceny kníh vyvolali medzi vydavateľmi aj čitateľmi obavy, že literatúra sa môže stať menej dostupnou pre širokú verejnosť. Minister financií objasnil, čo sa zmení.

Vláda v utorok predstavila balík opatrení na podporu štátnej kasy, ktorý zahŕňa aj vyššiu DPH na knihy. Tá by mala po novom stúpnuť z 10 % na najvyššiu sadzbu 23 %. Výnimkou sú učebnice, na ktoré sa bude po novom z pôvodných 10 % vzťahovať DPH 5 %.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) zdôvodnil toto opatrenie tvrdením, že „knihy sú doménou väčšinou bohatších vrstiev obyvateľstva“. Jeho vyhlásenie vyvolalo na sociálnych sieťach vlnu nevôle a nesúhlasu. Viaceré vydavateľstvá reagovali tým, že dočasne zľavili ceny kníh o 23 %.

Facebooková skupina, v ktorej ľudia ponúkajú knihy na predaj, výmenu alebo hľadajú tituly, v stredu popoludní zmenila názov z "KNIHY - predám, vymením, hľadám" na "KNIHY bohatých - predám, vymením, hľadám". Informovala o tom satirická stránka Zomri.

DPH na knihy v okolitých krajinách

Väčšina európskych krajín má na knihy nulovú alebo zníženú DPH. 

Napríklad Česko v rámci ozdravného balíčka vlády tento rok zaviedlo na všetky verzie kníh nulovú DPH (z 10 %), čo podľa českého portálu Seznam Správy pomohlo kníhkupcom a čitateľom, no taktiež ušetrilo náklady distribútorom a nakladateľom. Nulovou DPH na knihy sa pýši taktiež Nórsko, Dánsko a Veľká Británia.

Vo Švajčiarsku, kde platy patria medzi najvyššie na svete, je DPH na knihy 2,5 %, v sú to Luxembursku 3 % a v Taliansku 4 %.

Poľsko, Maďarsko, Chorvátsko, Rumunsko a Slovinsko zaviedli na knihy sadzbu 5 % a štáty Rakúsko a Nemecko majú túto DPH na úrovni 7 %.

Už pri porovnaní so súčasnou sadzbou 10 %, ktorú má aktuálne okrem Slovenska aj Španielsko a Francúzsko, je DPH na knihy v okolitých krajinách výrazne nižšia.

Celosvetový priemer je menej ako 6 %

Celosvetový priemer dane na knihy je pritom nižší ako 6 %. Zaujímavosťou je, že aj Maďarsko, ktoré má základnú sadzbu na DPH až 27 %, má v prípade kníh túto sadzbu zníženú na 5 %.

Zvýšenie tejto dane na 23 % môže na Slovensku spôsobiť nárast cien kníh, čo by mohlo od čítania odradiť časť čitateľov a negatívne ovplyvniť knižný trh, ako aj kultúru čítania Slovákov.

Pozrite si tlačovú besedu ministra Kamenického po rokovaní vlády.

Vládni kolegovia Kamenického bránia

Kamenického kolegovia z vlády sú presvedčení, že nepovažuje knihy za doménu bohatých. Utorkové vyjadrenia financmajstra dávajú do súvislosti s kontextom celého konsolidačného balíčka i tlakom na ministra pripraviť konsolidačný balíček s najmenším dosahom na nízkopríjmové skupiny obyvateľstva.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) pred stredajším rokovaním vlády priznal, že návrh zvýšiť DPH na knihy ho neteší, upozornil však, že je daňou za účet, ktorý zanechali predchádzajúce vlády. „Mix konsolidačných opatrení sme stanovovali tak, aby bol čo najspravodlivejší a najmenej zasiahol tie najnižšie príjmové skupiny,“ upozornil.

„Samozrejme, sú tam bolestivé veci a ktoré ani mňa netešia, ako napríklad zvýšená sadzba na knihy, no aj to je dôsledok toho, že musíme zaplatiť účet, ktorý tu nechali naši predchodcovia,“ zdôraznil. Kamenického vyjadrenia o knihách vyzneli podľa neho nešťastne, je však presvedčený, že minister nemá knihy za luxus, ktorý patrí bohatým.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok