Čítanie ako luxus? Kamenického výrok šokoval, vláda ho bráni, reaguje aj Pellegrini. Akú daň majú v iných štátoch?

včera 10:55 , Aktualizované: včera 16:17

Zatiaľ čo vláda plánuje zvýšiť DPH na knihy na 23 %, okolité štáty udržiavajú túto daň oveľa nižšie. Vyššie ceny kníh vyvolali medzi vydavateľmi aj čitateľmi obavy, že literatúra sa môže stať menej dostupnou pre širokú verejnosť. Minister financií objasnil, čo sa zmení.

knihy
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) k návrhu zvýšenia sadzby DPH na knihy pripomenul, že Kamenický vychádzal z analýzy ministerstva, ani on si však nemyslí, že by minister financií robil z kníh záľubu bohatých a negoval ich význam pre vzdelávanie.

Rovnaký názor má aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), ktorý utorkové vyjadrenia financmajstra pripisuje časovému a vecnému stresu pri tvorbe nevyhnutného konsolidačného balíčka. „Nerobte z neho sociálneho netvora,“ vyzval. Zároveň naznačil, že zvýšená sadzba na knihy ešte nemusí byť definitívna. „Myslím si, že sa o tom ešte v koalícii porozprávame,“ dodal.

Minister Kamenický odmieta osobné útoky

Minister financií odmieta negatívnu kampaň voči svojej osobe v súvislosti so zvýšením DPH na knihy. Po rokovaní vlády upozornil, že jeho slová z utorkovej (17. 9.) tlačovej konferencie o konsolidačných opatreniach boli účelovo dezinterpretované.

Samotný minister financií uviedol smerom k novinárom, že sa „veľmi rád k šíreniu hejtu vyjadrí“ a „majú sa na čo tešiť“.

Po stredajšom zasadnutí vlády sa minister financií na margo vyššej DPH vyjadril ohradil voči komentárom, že mu nezáleží na vzdelaní. „Som prvý, kto by chcel čo najmenšiu daňovú záťaž na knihy, som prvý, ktorý si želá čo najviac vzdelanú spoločnosť,“ vyhlásil.

Pozrite si celú tlačovú besedu zo 17. septembra 2024, na ktorej vláda predstavila ozdravný balíček.

Poukázal pritom na to, že pri učebniciach sa DPH znížilo z desiatich na päť percent.

„Povedal som, že podľa analýzy sa ukazuje, že vyššie príjmové skupiny vynakladajú viac peňazí na knihy. Nikdy som nepovedal, že ľudia s nižšími príjmami nepotrebujú mať knihy,“ zdôraznil.

Odvolal sa pritom na zbytočné výdavky predchádzajúcej vlády, ktoré túto nižšiu daň neumožňujú. Myslí si tiež, že zlepšenie dostupnosti kníh majú v rukách aj najväčší predajcovia kníh na Slovensku, ktorí podľa jeho názoru predražujú ceny.

Pellegrini: Nerobme z kníh symbol bohatých ľudí

Knihy boli vždy symbolom vzdelania, ktoré má a musí byť dostupné všetkým. Netreba z kníh robiť symbol bohatých ľudí. O úspechu človeka by mal rozhodovať jeho talent a schopnosť tvrdo na sebe pracovať, nie to, či sa narodil do bohatej alebo chudobnej rodiny. Na sociálnej sieti to uviedol prezident SR Peter Pellegrini v reakcii na zvýšenie dane na knihy.

Len vzdelaný národ sa môže podľa prezidenta posúvať vpred. "Štát so silným sociálnym cítením by mal vytvárať podmienky, aby vzdelanie aj v podobe kníh bolo všetkým čo najdostupnejšie a aby mal vďaka nemu v živote každý rovnakú štartovaciu čiaru," uviedol Pellegrini.

Podľa vlastných slov rozumie, že Slovensko stojí pred nevyhnutným krokom, keď musí zaplatiť za chyby minulých vlád. Treba si však podľa neho dávať pozor, aby "sme si touto platbou neničili aj vlastnú budúcnosť".

"Žijeme digitálnu dobu so všetkými jej vymoženosťami vrátane neuveriteľného množstva dostupných informácií. Ale nič z toho nenahradí pocit, keď môže človek siahnuť do knižnice, vytiahnuť z nej knižku, nadýchnuť sa jej vône a potešiť sa z jej obsahu alebo sa dozvedieť niečo nové," skonštatovala hlava štátu.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok