Konsolidačný balík, ktorý prináša nové dane, bol podľa analytikov prijatý v hodine dvanástej. Postačí, no má nedostatky

Ekonomickí analytici zhodnotili balík opatrení, ktorý v utorok predstavila vláda. Všeobecne ho vnímajú pozitívne, no upozorňujú, že ho negatívne môžu pocítiť ako ľudia, tak aj podnikatelia.

predstavenie konsolidácie.jpg
Foto: TASR/Dano Veselský

Vládna koalícia sa dohodla na balíku opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 % hrubého domáceho produktu.

Konsolidačný balíček pre ta3 zhodnotil analytik Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied Viliam Páleník. Ten hovorí, že jeho prijatie je pozitívnou správou, no upozorňuje, že vláda zakročila na poslednú chvíľu.

„Súčasťou balíčka nie sú opatrenia, ktoré by boli zárukou zlepšenia konkurencieschopnosti ekonomiky či hospodárskeho rastu,“ vytýka vládnemu návrhu nedostatky Páleník.

„Je to postavené tak, aby sme aj vybrali potrebné peniaze, ale aby sme zároveň nikomu, takpovediac, nestúpili na otlak,“ dodal analytik.

Páleník ďalej konštatuje, že opatrenia, ktorých cieľom je pomoc sociálne najslabším skupinám, potrebné sú. Vhodnejší by však podľa neho bol taký balíček, ktorý by prispel aj k hospodárskemu rastu Slovenska.

Najdôležitejšie je zvýšenie DPH

Vláda ušetrí časť peňazí na štátnych zamestnancoch, časť zas na zlepšení rizikovej prirážky pri správe dlhu. Hlavná váha balíka však bude pochádzať práve z daní, najviac pritom do rozpočtu prinesie zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH).

Hoci premiér Robert Fico v minulosti tvrdil, že k zvyšovaniu DPH nechce pristúpiť, odborníci už dlhodobo tvrdili, že tento krok bude potrebný. Napokon sa preň vláda rozhodla. Táto súčasť balíka by mala do rozpočtu priniesť až 2 miliardy eur.

Páleník ďalej vysvetľuje, že tri percentuálne body, o ktoré sa zvýši základná sadzba DPH, napokon pocítia aj bežní ľudia v obchodoch. „To už je trojpercentná inflácia, hoci nie na všetok tovar. Bude to kompenzované znížením iným sadzieb, ktoré by tie sociálne dopady mali do určitej miery tlmiť,“ uzavrel analytik.

Môže uškodiť podnikateľom

Konsolidáciu komentoval aj analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Ten potvrdil, že jej obsah je dostatočný, no podobne ako Páleník dodal, že bola prijatá neskoro.

„Vzhľadom na súčasný stav verejných financií a očakávanú trajektóriu vývoja verejného dlhu je konsolidácia viac než nevyhnutná a je vítané, že sa stáva predmetom verejnej debaty. Aj objem predstavenej konsolidácie je z nášho pohľadu dostatočný. Na druhej strane, vzhľadom na potrebu skorého predstavenia rozpočtu a vedenia debaty s Európskou komisiou, prichádza oznámenie opatrení pomerne neskoro, nie je preto ani čas na vedenie odbornej verenej debaty,“ uviedol Horňák.

Súčasná podoba konsolidácie sa podľa analytika sústreďuje najmä na príjmovú časť rozpočtu, menší dôraz je kladený na zoštíhľovanie a efektívnejšie fungovanie štátnej a verejnej správy. Sústrediť sa podľa analytika treba najmä na „zvyšovanie hodnoty za peniaze existujúcich výdavkov, digitalizáciu procesov, zjednodušovanie agendy či zlučovanie činností tam, kde to má zmysel“. Pri takto masívnej konsolidácii je podľa Horňáka DPH jednou z najrýchlejších a najefektívnejších ciest.

Niektoré z predstavených opatrení, napríklad daň z finančných transakcií, má však podľa analytika negatívny vplyv na podnikateľské prostredie.

„Ide tak o ďalšie znevýhodnenie slovenských podnikateľov, čo je dôležité najmä v prostredí rastúcej medzinárodnej konkurencie a oslabujúcej sa konkurencieschopnosti. Takéto opatrenia tak povedú k nižšiemu ekonomickému rastu a dobiehanie ekonomickej úrovne krajín EÚ bude ešte náročnejšie,“ uviedol Horňák.

V ekonomike má podľa analytika zmysel, aby mali všetky firmy rovnaké daňové zaťaženie. Špeciálne zdaňovanie určitých sektorov zhoršuje predvídateľnosť ekonomického prostredia a môže vo firmách zvýšiť neistotu.

Firmy tak môžu mať tendenciu vytvárať viac úspor a tiež byť opatrnejšie pri svojej biznis stratégii, čo môže vplývať aj na ich ochotu investovať.

Pozrite si reportáž o ozdravnom balíku a kompletný rozhovor s analytikom Viliamom Páleníkom:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok