Len vďaka plánu obnovy pokus o reformu nemocníc prešiel, tvrdí Petko. Dolinkovej v zákone chýbal obsah

9.9.2024 21:26

Neoptimálna optimalizácia siete nemocníc? Hoci zákon existuje, chýba mu obsah. Nemocnice stále nevedia, ako sa riadiť legislatívou, trápi ich aj kategorizovanie. Nehrozí im zánik, musia len vedieť, kam sa chcú uberať.

fsf d.png
Foto:

Optimalizácia siete nemocníc sa mala udiať už niekoľkokrát, ide o piaty pokus stratifikácie inštitúcií.

Napriek tomu sa nič zásadné nedeje, jediná zásadná zmena nastala v podmienečnom kategorizovaní nemocníc, s čím ale nesúhlasia všetky a žiadajú zmenu pridelenia. 

O tom, ako situáciu vníma ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) a prečo podľa prezidenta Asociácie nemocníc Mariána Petka nemal byť tento pokus o reformu nemocníc úspešný, sa hostia rozprávali v relácii Téma dňa.

Zákon bol, chýbali vyhlášky

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková hovorí, že problém bol už v čase, kedy nastúpila do velenia rezortu. „Na stole som našla absolútne nepripravenú optimalizáciu siete nemocníc“.

Zákon o optimalizácii siete nemocníc schválili ešte v decembri 2021, doteraz však neboli prijaté žiadne vykonávacie predpisy, ktoré by napĺňali optimalizáciu. Preto sa ministerka rozhodla predostrieť parlamentu „oddialenie“ plnenia optimalizácie.

Rezort zamýšľa pokračovať v reforme, no s menšími zmenami. V decembri vydá novú metodiku a upraví platnú vyhlášku dotýkajúcu sa vyššie spomínaného kategorizovania. O finálnej verzii by sa mohli inštitúcie dozvedieť v januári.

Hoci ministerstvo má podklady – a to tritisíc stranovú vyhlášku, ktorú vypracovala predchádzajúca vláda – nechce podľa nej postupovať.

„Problém je v tom, že jej skutočný obsah chýbal. Nemocnice sa síce rozdelili do kategórií, no bez toho, aby zohľadňovali isté parametre. Tak ako je vyhláška napísaná dnes, nekorešponduje so súčasným systémom poskytovania zdravotnej starostlivosti. Isté nemocnice, ktoré sú dnes zaradené v niektorej z kategórií, nemôžu vykonávať zdravotné úkony, na ktoré ale majú vydané povolenia. Nesedí systém medicínskych služieb ani metodika tvorby siete,“ vysvetľuje Dolinková.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok