Dolinková Stachurovi: Nie ste kontrolór, v trenčianskej nemocnici ste nemali čo robiť. Bola to Potemkinova dedina, reagoval

12.9.2024 22:27

Kauza za kauzou. Ak témou dňa nie je odvolávanie, potom sú to nekončiace problémy v zdravotníctve. Ako vníma koalícia snahu KDH odvolať jej ministerku a ako to bolo v skutočnosti so Stachurovou návštevou trenčianskej nemocnice?

Král na ťahu
Foto: ta3/Jozefína Sihelská

Hosťami relácie Král na ťahu boli zástupcovia Hlasu-SD Zuzana Dolinková a Tomáš Drucker, reprezentanti KDH Peter Stachura a Ján Horecký.

S moderátorom Braňom Králom diskutovali o odvolávaní Michala Šimečku, ministerky zdravotníctva, ale aj o kauze trenčianskej kardiológie.

Privysoká latka morálky

Prvá téma v diskusii sa týkala odvolávania podpredsedu parlamentu Michala Šimečku (Progresívne Slovensko). Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) reagoval slovami premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že parlament by sa mal konečne vrátiť k práci pre ľudí a politický súboj by sa mal odsunúť z osobnej sféry.

„Žiaľ, Šimečka a kolegovia z PS vytvárajú vysokú latku na morálku, a potom, keď sa ich dotýka, tak ju podliezajú,“ uviedol Drucker. Dodáva, že ho obťažuje, keď je politika len o vytýkaní si vecí.

Exminister školstva Ján Horecký (KHD) mu ponúka na túto situáciu „jednoduchý návrh“ - parlament by mal stiahnuť návrh na zrušenie postu Šimečkovi.

„Je v princípoch právneho štátu, že jeden post podpredsedu Národnej rady patrí lídrovi najväčšej opozičnej strany. Doteraz nám nevadilo, že jeden z podpredsedov parlamentu – Peter Žiga - bol trestne stíhaný, a jeho stíhanie skončilo po prijatí novely Trestného zákona,“ podotkol Horecký.

Kde sú zmeny, tam sú aj chyby

Európska únia pripravuje návrh, ktorým by mohla spustiť proces pozastavenia eurofondov pre Slovensko. Dôvodom môže byť zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry.

Drucker pripomína vyhlásenie šéfa diplomacie Juraja Blanára, ktorý tieto informácie označil za prehnané. S Bruselom má Slovensko v tejto súvislosti komunikovať. Minister školstva hovorí, že sú vo veci isté nezrovnalosti aj otázky, ale podľa jeho slov „je to bežné“.

„Panika nie je témou dňa,“ dodáva.

hlasovanie Foto: reprofoto/ta3 Hlasovanie divákov.

„Som človek, ktorý priznáva, že keď sa robia zmeny, tak sa musíme dopúšťať chýb, namiesto toho, aby som nad tým špekuloval, tak sa snažím tie veci opraviť,“ priznáva Drucker.

Na opačnej strane, KDH má robiť všetko preto, aby Slovensko o peniaze neprišlo. Dôkazom má byť aj list, ktoré hnutie poslalo Bruselu.

Poslanec a člen KDH Peter Stachura vidí za príčinou problému možného zastavenia európskeho financovania prijatie „hanebnej novely Trestného zákona.“

„Teraz sa rozpustila NAKA. To sú dôvody, prečo nie sme hodnoverný partner pre našich zahraničných partnerov v Európskej únii a prečo dvíhajú varovný prst,“ kritizoval.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok