Poslanci diskutujú o odvolaní Šimečku z postu podpredsedu parlamentu. Prihlásilo sa 50 rečníkov

12.9.2024 09:14 , Aktualizované: 12.9.2024 22:33

Poslanci v Národnej rade (NR) SR diskutujú o odvolaní Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu parlamentu. Písomne sa prihlásilo 50 rečníkov, z toho šesť za klub. Mimoriadnu schôdzu iniciovali koaliční poslanci za Smer-SD a SNS.

Poslanci však schválili, že o odvolaní Šimečku sa bude hlasovať na riadnej schôdzi, teda najskôr v utorok o 11.00 h počas hlasovacieho bloku.

O návrhu bude parlament rokovať až do úplného skončenia diskusie, teda v prípade potreby aj po 19.00 h.

Plevíková: Na odvolanie sú vážne dôvody

Na odvolanie existujú vážne dôvody. Skonštatovala to poslankyňa Zuzana Plevíková (Smer-SD) v diskusii počas mimoriadnej schôdze k návrhu na Šimečkovo odvolanie.

Opakovane poukázala na podozrenia z čerpania štátnych dotácií blízkymi Šimečku.

"Po odvolaní podpredsedu Michala Šimečku má opozícia plné právo navrhnúť nového podpredsedu. A my to stále opakujeme. (...) Na základe faktov, ktoré tu odzneli, a skôr neobhajoby Michala Šimečku celý poslanecký klub Smer rázne zahlasuje za odvolanie predsedu PS Michala Šimečku z postu podpredsedu NR SR. Chcem apelovať aj na ostatných poslancov parlamentu, aby za jeho odvolanie zahlasovali," poznamenala.

Útok na demokratické princípy

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu je absurdná. V pléne parlamentu to počas diskusie k návrhu na Šimečkovo odvolanie povedal poslanec a predseda SaS Branislav Gröhling.

SaS pokladá odvolávanie Šimečku za útok na demokratické princípy.

"Za to množstvo volebných období som zažil množstvo schôdzí a čítal som si argumenty a popis, prečo vlastne mimoriadna schôdza je a nenašiel som tam skutočný dôvod, prečo prichádza k odvolaniu podpredsedu NR SR," poznamenal Gröhling.

Podľa vlastných slov si vydedukoval, že premiér sa zľakol ľudí, ktorí protestovali na námestí.

Vo svojom vystúpení skritizoval vládu za 11 mesiacov jej pôsobenia. Mimoriadnou schôdzou chcel Fico prekryť neschopnosť svojich ministrov, tvrdí opozičný poslanec.

Mikloško: Atmosféra hlúpeho osočovania rodiny

Odvolávanie Šimečku je nekultúrne a nedemokratické. Skonštatoval to poslanec František Mikloško (KDH) v diskusii počas mimoriadnej schôdze k návrhu na Šimečkovo odvolanie. Odmietol tvrdenia koalície na margo Šimečkovej rodiny.

"Michal Šimečka sa stal podpredsedom NR SR po volebných politických dohodách všetkých strán, ktoré sa v septembrových voľbách 2023 dostali do parlamentu. Návrh na jeho nedemokratické a nekultúrne odvolávanie sa nesie v atmosfére hlúpeho osočovania celej jeho rodiny," povedal.

Poslanec odmietol útoky na margo Šimečkovej rodiny. Upozornil na prekrúcanie histórie. Vyzdvihol prácu a prínos pre krajinu rodinných príslušníkov Šimečku.

Poukázal na to, že Milan Šimečka, starý otec odvolávaného podpredsedu parlamentu, bol významným predstaviteľom disentu. Mikloško v diskusii tiež ocenil činnosť Nadácie Milana Šimečku, ktorú koalícia kritizuje v súvislosti s čerpaním dotácií. Zároveň skritizoval, že odvolávanie Šimečku navrhol koaličným poslancom premiér.

Opozícia sa hlasovania nezúčastní

Poslanci NR SR za opozičné PS, SaS a KDH sa nezúčastnia na hlasovaní o návrhu na odvolanie Michala Šimečku (PS) z funkcie podpredsedu parlamentu. Avizoval to predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci.

"Hlasovanie bude najskôr v utorok. Na základe rokovacieho poriadku to musí byť tajná voľba. Za poslanecké kluby PS, SaS a KDH môžem povedať, že sa na tejto tajnej voľbe nezúčastníme," poznamenal na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Poslanecký klub PS nebude v prípade odvolania Šimečku podľa slov Dubéciho na aktuálnej schôdzi navrhovať iného kandidáta na post podpredsedu NR SR. "O ďalšom postupe budeme následne informovať," dodal.

Návrh podali poslanci zo Smeru a SNS

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu Šimečku z postu podpredsedu parlamentu sa začala vo štvrtok ráno. Návrh na odvolanie podali 5. septembra poslanci za koaličný Smer-SD a SNS.

Odvolať ho chcú pre podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú Šimečkovi blízke, i podozrenia z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Vyčítali mu tiež organizáciu protestov proti vedeniu rezortov kultúry a spravodlivosti, v ktorých podľa nich Šimečkova rodina stráca finančné zázemie.

Rokovanie parlamentu môžete naživo sledovať aj TU.

Šimečka kritiku odmieta

Koalícia sa namiesto riešenia problémov venuje iba osobnej pomste. Skonštatoval to Michal Šimečka (PS) v pléne Národnej rady (NR) SR počas mimoriadnej schôdze, na ktorej čelí odvolávaniu z postu podpredsedu parlamentu. Dôvody, pre ktoré ho chcú koaliční poslanci odvolávať, odmietol.

"Ja sa vám, koalícia a premiér, čudujem, že s týmto vôbec prichádzate, lebo škodíte sami sebe. Všetkým voličom, aj vašim, ukazujete, že kašlete na ich problémy. Tie sú vám ukradnuté. Riešite iba osobnú pomstu. Venujete sa politikárčeniu, keď nám pomaly krajina padá na hlavu," poznamenal.

Za iniciátora jeho odvolávania označil premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Šimečka zopakoval, že na mimoriadnej schôdzi chcú opoziční poslanci poukázať na aktuálne problémy. On sám hovoril o rozpadávaní štátu.

"Po 4600 dňoch, čo je strana Smer-SD a premiér pri moci, má Slovensko štvrtú najnižšiu životnú úroveň z celej Európskej únie," podotkol.

Pozrite si živé vstupy redaktorky Štrusovej:

Poukázal na ľudí ohrozených chudobou

Poukázal na to, že takmer milión ľudí v SR je ohrozených chudobou. "Namiesto toho tu budeme strácať čas debatou o nejakých grantoch, výzvach a mojej rodine," dodal.

Podpredseda NR SR Šimečka opakovane odmietol dôvody pre jeho odvolanie. Odsúdil útoky na jeho rodinu v súvislosti s čerpaním dotácií. Ich prácu vyzdvihol. Poukázal na to, že všetky spomínané nadácie či občianske združenia čerpali dotácie dávno predtým, ako vstúpil do politiky.

"Väčšina grantov sa udelila v čase, keď vládol Smer-SD," skonštatoval. Namietal aj tvrdenia o podozrení z manipulácie pri prideľovaní dotácií. "Aj ten váš audit konštatuje, že nedošlo k žiadnemu konfliktu záujmov," odkázal koalícii.

Zároveň sa označil za vždy férového podpredsedu parlamentu. "Nikdy som nevyužíval funkciu predsedajúceho, aby som škodil koalícii alebo pomáhal opozícii," podotkol.

Deklaroval, že v politickej opozičnej práci bude pokračovať bez ohľadu na výsledok jeho odvolávania. Má podľa vlastných slov ambíciu poraziť v ďalších parlamentných voľbách Smer-SD. "Pán premiér, som ten, ktorý vás vo voľbách porazí," uzavrel.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok