Ministri varujú pred záplavami na západe Slovenska a v povodí Moravy. Hasiči a polícia sú v pohotovosti

12.9.2024 11:03 , Aktualizované: 12.9.2024 12:06

Anett. Tak nazvali nemeckí meteorológovia tlakovú níž, ktorá so sebou prináša extrémne počasie. Aj keď vo štvrtok (12. septembra) ešte neprišlo to najhoršie, počasie skomplikovalo bežný život. Pre avizovanú povodňovú vlnu meteorológovia vydali pre tri okresy tretí stupeň hydrologických výstrah. Prípadné záplavy hrozia počas najbližších dní najmä na západe Slovenska a v povodí rieky Morava.

S príchodom silných dažďov sa očakáva výrazné zvýšenie hladín riek. Slovenský hydrometeorologický ústav preto najmä na Záhorí vyhlásil druhý a tretí stupeň povodňovej aktivity. Pripravujú sa aj záchranné zložky.

Pozrite si živý vstup redaktora Kurilu:

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok avizuje pripravenosť Hasičského a záchranného zboru i polície. V Malackách sa zhromažďuje potrebná technika.

Informoval o tom po štvrtkovom (12. 9.) zasadnutí krízového štábu v priestoroch Záchrannej brigády HaZZ v Malackách.

Prijímajú preventívne opatrenia

"Musíme prijať preventívne opatrenia, aby sme čo najviac eliminovali riziká a po skončení zrážok sme pripravení s odčerpávaním vody," priblížil minister s tým, že sekcia krízového riadenia rezortu vnútra je v kontakte so starostami dotknutých obcí.

"Budú informovaní o priebežných opatreniach aj o možnostiach využitia techniky," podotkol. V pohotovosti sú aj dobrovoľní hasiči.

Prezident HaZZ Adrián Mifkovič doplnil, že budú vytypované lokality a miesta, kde preventívne osadia mobilné hrádze.

"Mobilné hrádze máme v dĺžke šesť a päť kilometrov," spresnil. Pri výbere lokalít podľa neho zohľadnia aj informácie zo Slovenského hydrometeorologického ústavu a Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Vyhlásia druhý stupeň povodňovej aktivity

V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou vo štvrtok vyhlásia druhý stupeň povodňovej aktivity. Najviac ohrozené sú oblasti povodia rieky Morava na Záhorí a jej sútok s Dunajom. V piatok (13. 9.) by mohol zasadnúť aj ústredný povodňový štáb.

Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) o tom informoval po štvrtkovom zasadnutí krízového štábu v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Malackách.

Hoci je v súčasnosti situácia na rieke Morava relatívne pokojná, onedlho sa to má podľa Tarabu zmeniť.

Situácia bude najhoršia v sobotu večer

„Očakávame, že najväčší problém nastane v sobotu (14. 9.) večer,“ podotkol. Vodné dielo Gabčíkovo má napomôcť tomu, aby mal Dunaj čo najmenej vody vo svojom prietoku, čiže, aby čo najmenej blokoval Moravu.

Taraba poukázal tiež na to, že okrem intenzívnych zrážok bude situáciu komplikovať silný vietor. Hovoril o možnosti preventívnej evakuácie najmä starších ľudí. Najmä pri stavaní hrádzí by mala byť pripravená pomôcť armáda. V súvislosti s poveternostnou situáciou je Taraba v kontakte aj s predstaviteľmi Českej republiky.

Celú tlačovú besedu ministrov si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok