Počasie mení kabát. Po dlhotrvajúcom období sucha a horúčav prichádza výdatný dážď

10.9.2024 10:21

Horúčavy definitívne ukončil pondelkový (9. 9.) prechod zvlneného studeného frontu, ktorý priniesol trvalý, prechodne aj výdatný dážď. V najbližších dvoch dňoch zrážky ustanú. V závere tohto týždňa je však väčšia pravdepodobnosť výrazného zhoršenia počasia. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na sociálnej sieti.

Slovensko čakajú daždivé dni. Vyskytnúť sa môžu prudký lejak, vietor a krúpy
Foto: TASR/AP

"Zrážkové pásmo postupovalo od neskorého nedeľného večera (8. 9.) najskôr západným Slovenskom, postupne sa však rozšírilo takmer nad celé územie," uviedli meteorológovia s tým, že na východe miestami pršalo aj v utorok.

Rýchla zmena počasia

Po dlhotrvajúcom období sucha ide podľa SHMÚ o veľmi potrebné zrážky z hľadiska vlahovej bilancie, vodnosti tokov a aj stavu vegetácie.

Ťažiskom zrážok bolo povodie Nitry, čiastočne aj Žitavy a Hrona. Meteorológovia tam zaznamenali denné úhrny k 6.00 h na úrovni 25 až 45 milimetrov. Na ostatnom území dosiahli zväčša hodnoty od 15 do 30 milimetrov.

Výrazne menej zrážok spadlo v povodiach východného Slovenska, a to do päť milimetrov, len ojedinele viac. "Tu sa zrážky v najbližších hodinách ešte môžu vyskytovať, ale nemali by byť plošne rozsiahle," podotkli.

Vzostup vodných hladín

Vodné toky sú podľa SHMÚ ustálené, poprípade majú mierny vzostup. V povodiach zasiahnutých výdatnejšími zrážkami je mierny vzostup až vzostup vodných hladín s predpokladom poklesu počas utorka. "V povodiach na východe územia, kde bolo zrážok najmenej, prevláda ustálenosť vodných hladín pri nízkych vodných stavoch," priblížili meteorológovia.

Výstupy modelov predpokladajú ďalšie ochladenie a vysoké úhrny zrážok. "S predpoveďou na tri až päť dní, obzvlášť pri očakávanej synoptickej situácii, je spojená určitá miera neistoty. Predpovede budeme priebežne upresňovať na základe modelových výstupov," uviedol SHMÚ.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok