Slovensko sa pripravuje na extrémne búrky, povodne zasiahnu aj Česko. Armáda bude v plnej pohotovosti

11.9.2024 13:02 , Aktualizované: 11.9.2024 21:23

Meteorológovia varujú pred extrémnymi zrážkami, ktoré majú udrieť najmä na západe krajiny vo štvrtok (12. septembra). Výstrahy platia aj na hraniciach s Českom. Taraba zvolal krízový štáb, armáda bude v pohotovosti.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na štvrtok (12. 9.) vydal pre západnú a strednú časť územia SR výstrahy prvého a druhého stupňa pred dažďom. SHMÚ o tom informuje na webe.

Nebezpečenstvo hrozí najmä na západe

Výstrahy druhého stupňa budú vo štvrtok platiť pre celý Bratislavský kraj, pre väčšinu okresov Trnavského a Trenčianskeho kraja a vyhlásia ich aj pre niektoré okresy Žilinského a Nitrianskeho kraja. V týchto častiach Slovenska môže miestami spadnúť až 180 milimetrov zrážok.

"Tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danom ročnom období a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," píše ústav na webe.

Meteorológovia na štvrtkový dážď upozorňujú aj vo viacerých okresoch Trnavského, Banskobystrického, Žilinského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja.

Na týchto miestach budú platiť výstrahy prvého stupňa a miestami tam môže spadnúť až 120 milimetrov zrážok.

SHMÚ očakáva silný dážď aj v piatok (13. 9.).

V Česku očakávajú povodne

Česko sa pripravuje na extrémne zrážky a povodne, pred ktorými meteorológovia v stredu vydali na najbližšie štyri dni najvyšší stupeň výstrahy najmä na východe krajiny.

Podľa ministra životného prostredia Petra Hladíka hrozí podobná situácia ako v rokoch 1997 a 2002, keď Česko postihli rozsiahle povodne.

Minister vnútra Vít Rakušan ľuďom odporučil, aby si pripravili evakuačný kufor. Uviedli to v stredu na spoločnej tlačovej konferencii.

Blížiacej sa situácii v Česku sa redakcia ta3 venovala aj v reportáži:

„Najvyššie vzostupy s početným prekročením tretieho povodňového stupňa predpokladáme až počas soboty a nedele. V povodniach, kde budú 24-hodinové úhrny presahovať hodnoty nad 120 milimetrov, predpokladáme aj možnosť výrazného prekročenia limitov pre tretí povodňový stupeň,“ spresnili meteorológovia.

Najviac zasiahnuté by podľa nich mali byť toky, ktoré odvodňujú Jeseníky a ďalšie severovýchodné horské oblasti.

České dráhy aktivujú pohotovostnú službu

V dôsledku extrémnych zrážok môže dôjsť ku komplikáciám aj v železničnej doprave. České dráhy (ČD) v reakcii na výstrahu aktivujú pohotovostnú službu, aby zmiernili dôsledky komplikácií.

Uviedol to Filip Medelský z komunikačného oddelenia ČD.

"V súvislosti s výstrahou Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pred extrémnymi zrážkami v nasledujúcich dňoch aktivujeme pohotovostné služby, ktoré budú zamestnanci Českých dráh plniť tak, aby zmiernili dôsledky komplikácií v premávke, zaistili informovanie o mimoriadnych udalostiach a posilnili starostlivosť o cestujúcich," spresnil Medelský.

V dôsledku extrémnych zrážok môže podľa ČD dôjsť k poškodeniu tratí, prípadne môžu do koľajiska spadnúť stromy, čo môže skomplikovať železničnú dopravu. ČD preto posilnili personálne aj materiálne kapacity a cestujúcich žiadajú, aby sledovali aktuálne informácie o premávke na železnici.

Taraba zvoláva krízový štáb

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zvolá krízový štáb pre zrážky, ktoré sa majú vyskytnúť najbližšie dni na Slovensku. Uviedol to po rokovaní vlády s tým, že chcú byť pripravení.

"Protipovodňové opatrenia na Devíne sa budú zo strany Slovenského vodohospodárskeho podniku pripravovať v najbližších chvíľach," povedal Taraba. Dodal, že prietok na Dunaji odhaduje Slovenský hydrometeorologický ústav na 8000 metrov kubických. Preto bude vo vodnej elektrárni Gabčíkovo v prevádzke sedem turbín z ôsmich.

"Verím, že to zvládneme niekde na úrovni druhého stupňa povodňovej aktivity," podotkol minister. Zároveň verí, že túto situáciu zvládnu tak, ako v prvom polroku tohto roka, kedy manažovali vysoké prietoky vody na Dunaji a Slovensko na tom zarobilo.

Armáda bude v pohotovosti

Armáda bude v súvislosti s očakávanými výdatnými zrážkami v prípade potreby plne súčinná. Taraba už telefonoval so šéfom rezortu obrany Robertom Kaliňákom (Smer-SD). S ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) sa dohodli na koordinovaní postupu a prípravách.

"Začíname s prípravou na extrémne búrky, ktoré sú avizované nad okolitými štátmi a, žiaľ, prognóza zatiaľ avizuje, že tie zrážky môžu byť najintenzívnejšie nad Slovenskom," podotkol.

Poukázal na to, že vo Vodnej elektrárni Gabčíkovo je do konca roka odstávka jednej turbíny, ktorá prechádza servisom. V prevádzke tak bude sedem turbín z ôsmich. Slovensko bude mať preto nižšiu priepustnú kapacitu. "Začneme aj aktívnu komunikáciu s Maďarskom pre prípad potreby zvýšenia prietokov do ramenných sústav Dunaja," povedal Taraba.

Dodal, že ochrana životov, zdravia a majetku bude v najbližších dňoch hlavnou prioritou.

Pripravenosť deklaroval aj minister vnútra

Pripravenosť Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) reagovať na očakávané výdatné zrážky a ich dôsledky deklaroval i minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

„V prípade, že sa bude riziko zvyšovať, zabezpečíme všetko preto, aby sme ochránili životy a majetok obyvateľov Slovenska,“ deklaroval po rokovaní vlády.

Pozrite si archívnu reportáž o vplyve počasia na ekonomiku zo 16. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok