Branci, ktorých zajali Ukrajinci pri vpáde do Kurskej oblasti, prehovorili: Cítime sa tu dobre, Rusku nič nedlhujeme

Reportéri nezávislého denníka The Moscow Times urobili rozhovor so skupinou mladých ruských brancov na Ukrajine, ktorí bránili Kurskú oblasť v čase prekvapivého útoku kyjevských vojsk.

ruskí vojaci ruská armáda
Foto: TASR/AP

Keď Ukrajinci začiatkom augusta prekročili hranice do Kurskej oblasti, narazili na prekvapivo slabý odpor.

Hranicu čiastočne strážili len mladí ruskí branci, ktorí si odkrútili povinnú jednoročnú vojenskú službu. Mnohí z nich ani nepočítali s tým, že by boli nasadení do ostrej akcie, píše Prima CNN News.

Ukrajinci v Kurskej oblasti údajne zajali stovky zajatcov. K niektorým z nich sa teraz dostal štáb nezávislého denníka The Moscow Times.

Novinári uviedli, že sa im podarilo hovoriť s vojakmi a zajatým Rusom zrejme vopred nepovedali, ako majú odpovedať na otázky.

Ruskí branci sa cítia v bezpečí

"Cítime sa tu dobre," povedal jeden z odvedencov vo veku 21 rokov, ktorý bol v Kurskej oblasti len dva mesiace pred inváziou.

"Od našich dôstojníkov sme počuli, že len mučia, mučia, mučia. Ale v skutočnosti sa ukázalo, že je to inak," dodal.

Väzni sa zhodli na relatívne dobrých podmienkach. Vojaci vraj majú dostatok potravín a hygienických potrieb.

V každej cele je tečúca voda, poschodové postele a dokonca aj televízor.

Majú kde spať a jesť

"Podmienky sú tu dobré. Kŕmia nás trikrát denne. Máme kde spať. Máme zubnú kefku. Máme kúpeľňu. Máme kuchyňu. Máme všetko, čo potrebujeme na život. Na hygienu," povedal ruský vojak.

V záujme ochrany väzňov novinári skrývajú ich totožnosť.

Ruský branec: Kvôli nám sa Ukrajincom nedarí

Z výpovedí ruských brancov ďalej vyplýva, že o vojnu prejavujú len malý záujem. Zo súčasnej situácie obviňujú domácu propagandu.

"Je mi všetkých ľúto. Detí a starých ľudí. Pretože starí ľudia si ešte pamätajú, čo sa stalo v minulosti. Nedokážu pochopiť, aké to bolo. A mladí ľudia - stačí sa na nich pozrieť a uvedomíte si, že chcú len žiť. A bohužiaľ, kvôli tomu všetkému, kvôli nám, to Ukrajinci nedokážu. A chápete, že na konci dňa si tí chlapci v Kremli aj tak sadnú s vážnymi tvárami a povedia: Dosiahli sme mier. Choďte do pekla," povedal novinárom 22-ročný ruský branec z Petrohradu.

Museli bojovať, držali líniu tri hodiny

Vojaci tiež opísali, ako ich zajali. Niektorí z nich sa zachránili len náhodou, chceli spáchať samovraždu v zákope. Proti Ukrajincom sa bránili len s niekoľkými zbraňami a nábojmi.

"Keď nás napadli, bojovali sme veľmi dlho. Odniekiaľ na nás strieľali asi dve až tri hodiny. Potom sme sa stiahli. Z nejakého dôvodu nás Ukrajinci nehľadali. A nám sa tam podarilo prežiť od noci do rána. Deväť ľudí sa s najväčšou pravdepodobnosťou vzdalo hneď, ako sa začali boje. Ale my sme zostali s veliteľom, aby sme pokračovali v boji. Pretože sme museli," opísal ruský vojak.

Nevystrelil ani raz, chcel si vziať život

Ďalší mladý branec opisoval, ako nedokázal vystreliť ani zo zbrane a od strachu si chcel vziať život. "Vedel som, že je po všetkom. Prichádzali Ukrajinci. Prišiel za mnou môj priateľ. V ruke som už mal granát. Povedal, že je čas. Tak sme sa rozlúčili, vytiahli sme rozbušky a hodili sme si granáty pod nohy," povedal mladý branec, ktorý výbuch granátu prežil a pomaly sa zotavuje vo väzení.

Žiadny z opýtaných vojakov neuvažuje o návrate do bojovej zóny. Odvedenci už nechcú bojovať za Rusko.

"Len bezo mňa, chlapi. Mám svoju rodinu, mám svoj život, svoju budúcnosť. Nebudem umierať za týchto bastardov. Rusku nič nedlhujem," povedal jeden z moskovských vojakov.

Ukrajinci zatiaľ pokračujú v operáciách v Kurskej oblasti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pozrite si reportáž zo 6. septembra 2024 o situácii na Ukrajine.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok