Narýchlo premiestnení a slabo vyzbrojení vojaci. Rusko nasadilo do bojov v Kurskej oblasti "hviezdnu pechotu"

19.8.2024 07:01 , Aktualizované: 19.8.2024 07:11

Rusko z dôvodu nedostatku pozemných síl stiahlo vojakov z leteckých a vesmírnych síl po celej krajine, vrátane radarových staníc včasného varovania pre jadrový útok alebo základní strategických bombardérov.

Rusko, Ukrajina
Foto: TASR/AP

Rusko tak vytvorilo dočasný motorizovaný delostrelecký pluk a nasadilo ho na obranu Kurskej oblasti pred ukrajinským útokom, píše o tom CNN Prima News.

Takzvaná "hviezdna pechota" už utrpela prvé straty v bojoch s Ukrajincami, uviedla investigatívna webová stránka Važneje istorii. Odvolávala sa pritom na anonymné zdroje, ako aj na údaje z otvorených zdrojov.

Akú úlohu má Hviezdna pechota?

Zatiaľ čo tieto sily majú za úlohu bojovať vo vzduchu a vo vesmíre, na prelome mája a júna tohto roku bol vytvorený motostrelecký pluk, zapojený do ochrany hraníc v rámci zoskupenia Sever.

Pluk nemá stálu posádku, do pohraničnej oblasti sa dostal v polovici júla, niekoľko týždňov pred útokom ukrajinských síl, dodáva CNN Prima News.

Aký vojaci sú v pluku?

V pluku sú vojaci zo strážnych rôt strážiacich vojenské letiská, z tylových jednotiek, mechanici, ale aj menší počet dôstojníkov.

Do pechoty boli prevelení z letísk Ukrajinka v Altajskej oblasti, Belaja v Irkutskej oblasti a Engels v Saratovskej oblasti.

Z týchto základní riadia bombardéry Tu-22M alebo Tu-95, z ktorých odpaľujú rakety a strely pri útokoch na ukrajinské mestá, z kozmodrómu alebo z radaru včasného varovania vo Voroneži, informovalo Važneje istorii.

Nie je jasné, kedy a ako budú cenní špecialisti nahradení. Na obsluhu len jedného radaru je potrebných viac ako 100 vyškolených technikov, konštatuje portál.

Slabo vyzbrojení kozmonauti

Hviezdna pechota už má straty. Narýchlo premiestnení a slabo vyzbrojení "kozmonauti" odrazili 7. augusta útok ukrajinských síl na okresné mesto Korenevo, napísal provojnový blog Operacije Z.

Dvadsaťdvaročný Iľja Romanov, presunutý z arzenálu kozmických síl v Tambovskej oblasti, kde sa skladujú rakety a satelity, je v tejto oblasti bojov nezvestný. Delostrelci VKS boli pravdepodobne aj v konvoji, ktorý bol zničený ukrajinskými raketometmi HIMARS pri Rylsku.

Dvadsaťdvaročný seržant Vjačeslav Bondarenko, ktorý pred prevelením slúžil na bombardovacej základni v Amurskej oblasti, bol v ten istý deň zranený, napísali Važnyje istorii.

Pozrite si archívnu reportáž zo 17. augusta 2024 o tom, ako ukrajinská operácia pokračuje aj na úkor mierových rokovaní.

Ukrajinská operácia v Rusku

Ukrajina, ktorá už tri roky odoláva ruskej agresii, 6. augusta prekvapivo zaútočila v Kurskej oblasti na západe Ruska. Odvtedy ukrajinská armáda podľa jej veliteľa Oleksandra Syrského obsadila približne 1 150 kilometrov štvorcových ruského územia a 82 ruských obcí vrátane okresného mesta Suga.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok