Rusko tvrdí, že Ukrajina plánuje útok na jadrovú elektráreň v Kurskej oblasti. Moskvu informovali "nezávislé kanály"

17.8.2024 13:59

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Ukrajina plánuje útok na jadrovú elektráreň v Kurskej oblasti a z tejto "provokácie" bude obviňovať Moskvu. S odvolaním sa na ruské médiá o tom informovala agentúra Reuters.

Russia_Ukraine_War636060.jpg
Foto: TASR/AP (ilustračná fotografia)

Je pod kontrolou Ruska

Rusko bude v prípade takéhoto útoku, v dôsledku ktorého by podľa neho došlo k rádioaktívnej kontaminácii rozsiahleho územia, reagovať tvrdo, varoval rezort obrany vo vyhlásení citovanom agentúrou Interfax. Moskva tvrdí, že o údajnej príprave útoku získala informácie z "nezávislých kanálov".

Jadrová elektráreň, ktorá sa nachádza približne 60 kilometrov od ukrajinskej hranice, je podľa Reuters naďalej pod kontrolou Ruska.

Ukrajinská armáda útočí na Kurskú oblasť na západe Ruska od 6. augusta. Ukrajinské ozbrojené sily deklarujú, že tam už ovládli 82 obcí na ploche 1150 štvorcových kilometrov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že ukrajinské sily si na ruskom území upevňujú svoje pozície a "rozširujú stabilizované územie".

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi ešte minulý týždeň v súvislosti s bojmi v Kurskej oblasti vyzval Rusko a Ukrajinu, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť a zabránili tak jadrovej havárii.

V Kurskej oblasti momentálne platí režim mimoriadnej situácie, ktorej bol priradený stupeň celoštátnej - federálnej - závažnosti, čo umožňuje zjednodušiť rozhodovanie o financovaní a realizácii rôznych druhov činností potrebných na zaistenie bezpečnosti civilného obyvateľstva a zapojenie síl a zdrojov federálnych výkonných orgánov vrátane ministerstva pre mimoriadne situácie, ministerstva obrany, ministerstva vnútra a ďalších.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok