Strategická dilema pre Putina. Moskva presúva tisícky vojakov z Ukrajiny do ruského vnútrozemia, tvrdia Američania

17.8.2024 12:13

Rusko údajne presunulo niekoľko tisíc vojakov z okupovaných oblastí Ukrajiny do Kurskej oblasti, aby čelilo úspešnej ofenzíve Kyjeva smerom do ruského vnútrozemia. Tvrdia to vysokopostavení predstavitelia USA, ktorí dodávajú, že americké spravodajské služby sa teraz snažia presne určiť rozsah tohto presunu.

Rusko Ukrajina Kurská oblasť ruská armáda
Foto: TASR/AP

Podľa zdrojov citovaných spravodajským serverom CNN sa pravdepodobne jedná o niekoľko jednotiek veľkosti brigády, pričom každá z nich má viac ako tisíc vojakov. Na zistenia upozornil český portál Novinky.cz.

„Je zrejmé, že ruský prezident Vladimir Putin a ruská armáda presmerovávajú niektoré zdroje, niektoré jednotky, smerom ku Kurskej oblasti, aby čelili tomu, čo tam Ukrajinci robia,“ uviedol hovorca bezpečnostnej rady Bieleho domu John Kirby.

Tieto presuny však podľa neho neznamenajú, že by sa Rusko vzdalo svojich cieľov na východe a juhovýchode Ukrajiny. „Na tomto fronte stále prebiehajú aktívne boje,“ dodal Kirby.

Strategická dilema

Podľa dvoch nemenovaných zdrojov oboznámených so západnými spravodajskými službami je hlavným cieľom Ukrajincov v Kurskej oblasti postaviť Putina pred „strategickú dilemu“, kam by ruská armáda mala nasadiť svoje jednotky.

Citované zdroje tiež tvrdia, že Rusko presúva do Kurskej oblasti skôr nevycvičených brancov z iných ruských regiónov, konkrétne z leningradského vojenského okruhu a Kaliningradskej oblasti.

Operácia zaskočila Západ

Ukrajinská operácia v Kurskej oblasti podľa CNN zaskočila amerických predstaviteľov nielen spôsobom jej prevedenia, ale aj tým, že sa ju podarilo udržať v tajnosti. Zároveň vyvoláva obavy, či tieto sily nebudú chýbať na iných častiach frontu.

„Z vojenského hľadiska je to pôsobivé. Ale Ukrajina na to nasadzuje dosť skúsených vojakov a nemôže si dovoliť o tieto jednotky prísť,“ uviedol jeden z citovaných činiteľov. Podľa neho by to vytvorilo pre Rusko príležitosť k ďalšiemu postupu.

Ukrajina tvrdí, že v Kurskej oblasti obsadila viac ako tisíc kilometrov štvorcových územia. Vrchný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj vo štvrtok uviedol, že jeho jednotky v tejto ruskej oblasti postúpili za 24 hodín až o 1,5 kilometra.

Podľa Mychajla Podoľaka, poradcu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, má ofenzíva do Kurskej oblasti presvedčiť Moskvu, aby pristúpila na „férové“ rozhovory o vojne na Ukrajine.

„Musíme Rusku spôsobiť významné taktické porážky. V Kurskej oblasti jasne vidíme, ako používame vojenský nástroj, aby sme prinútili Ruskú federáciu začať spravodlivý vyjednávací proces,“ uviedol Podoljak na sociálnej sieti Telegram.

Postup v Doneckej oblasti

Súčasne s tým však prichádzajú správy o postupe Rusov v Doneckej oblasti smerom na Pokrovsk. Úrady tohto mesta vo štvrtok vyzvali obyvateľov na evakuáciu, keďže ruské jednotky sa nachádzajú už len desať kilometrov východne od hranice mesta, v ktorom pred vojnou žilo 77-tisíc ľudí.

Medzitým podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jednotky ruskej skupiny Stred vo štvrtok dobyli dedinu Serhijivka a tento týždeň ešte ďalšie dve dediny.

Pozrite si aj reportáž zo 16. augusta o zničení mosta cez rieku Sejm:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok