Putin im sľúbil, že nebudú bojovať. Branci teraz čelia Ukrajincom na ruskej pôde, ich matky a manželky sa búria

17.8.2024 00:00

Keď Ukrajinci zaútočili na pohraničnú Kurskú oblasť, stretli sa len s minimálnym odporom. Hranicu totiž chránili len branci - mladí muži s minimálnym výcvikom. Občania teraz žiadajú Putina, aby ich z frontu stiahol.

Rusko, Ukrajina, vojaci
Foto: TASR/AP (ilustračná fotografia)

Od momentu, keď ukrajinské ozbrojené sily prekročili ruské hranice, ubehlo už niekoľko dní a zdá sa, že Rusko zatiaľ nekladie silný odpor. Témou mnohých debát však bolo aj samotné vniknutie Ukrajincov do Ruska, ktoré sa javilo ako neočakávane jednoduché.

Z výpovedí ako ukrajinských, tak ruských vojakov a tiež z domnienok odborníkov vyplýva, že Rusko s takýmto vývojom nepočítalo a pozdĺž hranice boli rozmiestnení len neskúsení a často aj neozbrojení branci.

Práve ozbrojené strety brancov s ukrajinskými jednotkami sa stali témou kontroverzie v Rusku. Ako informuje spravodajský web CNN, prítomnosť nepripravených a poväčšine mladých vojakov kritizujú ich rodiny.

Mladí muži s minimálnym tréningom

Rovnako ako v minulosti na Slovensku, aj v Rusku existuje tzv. branná povinnosť. Dvakrát ročne Rusko vyberie niečo vyše 100-tisíc zdravých mužov, ktorí musia následne slúžiť v armáde po dobu jedného roku. Mužom, ktorí sa povolávaciemu rozkazu pokúsia vyhnúť, hrozí pokuta a väzenie.

Na rozdiel od profesionálnych vojakov sú branci podrobení len základnému výcviku, zákon zakazuje ich nasadenie mimo Ruska a neočakáva sa od nich, že budú participovať v bojových operáciách.

Branci bývajú po ukončení tréningu často nasadení pozdĺž hraníc, keďže nikto doposiaľ neočakával, že by sa na Rusko niekto pokúsil zaútočiť.

Situáciu však zmenil vpád ukrajinských ozbrojených síl a branci sa de facto ocitli v prvej línii nového frontu. Táto skutočnosť sa nepozdáva mnohým manželkám, matkám či starým mamám mladých mužov, ktorí sa ocitli 6. augusta v Kurskej oblasti.

Mnohé z nich sa sťažujú na ruských kanáloch četovacej platformy Telegram. „Keď o tretej hodine ráno na hranicu zaútočili tanky, bojovali tam len branci,“ cituje jeden z príspevkov CNN.

„Nevideli jediného vojaka, ani jedného profesionálneho vojaka, nevideli vôbec nikoho. Môj syn mi zavolal neskôr a povedal: Mami, sme v šoku,“ dodáva používateľka Telegramu.

Sťažnosti žien majú váhu

Pre ruského prezidenta Vladimira Putina môžu sťažnosti žien predstavovať nepríjemný problém. Napriek tomu, že občianska spoločnosť v Rusku je slabá a sloboda slova značne obmedzená, manželky a matky vojakov sú stále silným politickým nástrojom. Putin naviac občanom sľúbil, že branci sa invázie na Ukrajinu nebudú priamo zúčastňovať a do bojov sa zapoja len profesionálni vojaci.

V krajine v súčasnosti vznikla aj online petícia, v ktorej ľudia žiadajú prezidenta, aby z okupovanej oblasti stiahol všetkých brancov.

Medzičasom sa ukrajinským vojakom podľa Kyjeva darí postupovať. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že majú plne pod kontrolou mesto Sudža v ruskej pohraničnej Kurskej oblasti.

Zelenskyj po stretnutí s vojenskými veliteľmi informoval na sociálnych sieťach o tom, že ukrajinská armáda „podala hlásenie o dokončení oslobodenia mesta Sudža od ruskej armády“.

Ukrajinská štátna televízia v stredu odvysielala reportáž, ktorá zachytáva, ako ukrajinské jednotky sťahujú zo stožiara na úradnej budove v meste Sudža v Kurskej oblasti ruskú vlajku a vymieňajú ju za ukrajinskú.

Dá sa tiež predpokladať, že niektorí zo spomínaných brancov padli do zajatia ukrajinskej armády. Nemenované zdroje z jej prostredia pre agentúru Reuters uviedli, že pri útoku sa im podarilo zajať vyše 100 ruských vojakov.

Pozrite si reportáž o použití západných zbraní v Kurskej oblasti:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok