VIDEO: Ukrajinci vztýčili v ruskom meste Sudža svoju vlajku. V Kurskej oblasti postupujú ďalej, nepriateľov zajali

14.8.2024 13:38 , Aktualizované: 14.8.2024 15:06

Ukrajinská štátna televízia v stredu odvysielala reportáž, ktorá zachytáva, ako ukrajinské jednotky sťahujú zo stožiaru na úradnej budove v meste Sudža v Kurskej oblasti ruskú vlajku a vymieňajú ju za ukrajinskú. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa nej bolo toto video nakrútené v stredu.

ukrajinski vojaci vlajka
Foto: X/WarTranslated (Dmitri)

Súčasťou reportáže boli aj závery na trojicu ukrajinských vojakov stojacich na streche nad vchodom do trojposchodovej budovy - údajne školy s internátom -, ako zo stožiaru sťahujú ruskú vlajku kričiac "Sláva Ukrajine".

So štábom prišla aj humanitárna pomoc

Na videu bolo vidieť aj kolónu zhorených ruských vozidiel pri vjazde do Sudže i vyľudnené ulice s nepoškodenými obchodmi a úradnými budovami.

Spravodajkyňa ukrajinskej štátnej televízie v reportáži uviedla, že ukrajinské sily majú nad Sudžou, kľúčovým uzlom prekládky plynu, plnú kontrolu.

Doplnila, že TV štáb dorazil do mesta ako súčasť vojenskej kolóny, ktorá priviezla aj humanitárnu pomoc pre civilistov.

Tvrdí to aj časť ruských provojnových blogerov. Zároveň však zástupca vedúceho hlavného vojensko-politického riaditeľstva ministerstva obrany a veliteľ čečenských špeciálnych jednotiek Achmat Apti Alaudinov v stredu upozornil, že ukrajinské jednotky nemajú úplnú kontrolu nad Sudžou. Podľa jeho tvrdenia v meste stále prebiehajú boje s oddielmi ruskej armády.

Postupujú ďalej, zajali ruských vojakov

Ukrajinské jednotky v ruskej Kurskej oblasti ďalej postupujú, od začiatku stredy o kilometer až dva v rôznych smeroch, tiež zajali stovku ruských vojakov, oznámil veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Oleksandr Syrskyj prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ktorý na sociálnej sieti zverejnil video z porady s generálom. Ten rovnako uviedol, že ukrajinské sily plne ovládli okresné mesto Sudža.

Zelenskyj doplnil, že od stredy bolo zajatých aj ďalších viac ako 100 ruských vojakov.

Ukrajinský generálny štáb ohlásil, že v noci ukrajinské jednotky v Kurskej oblasti zostrelili protilietadlovou raketou ruský bombardér Su-34.

Zelenskyj súčasne naliehal na posilnenie jednotiek, ktoré bránia mestá Pokrovsk a Toreck v Doneckej oblasti na východe krajiny. Na ne je zameraný hlavný nápor útokov ruských vojsk, ktoré postupujú na východe Ukrajiny.

Blogeri obviňujú Lapina

Zajatí ruskí vojaci aj prevojnoví blogeri obviňujú zo straty územia v Kurskej oblasti generála Alexandra Lapina, ktorý je v súčasnosti veliteľom severného zoskupenia ruských inváznych síl, napísal server The Moscow Times, zakázaný ruskými úradmi. Pripomenul, že Ukrajinci podľa generála Sýrskeho dobyli tisíc kilometrov štvorcových ruského územia, a to bez väčšieho odporu ruských síl. Ale Lapin podľa serveru preslávil aj debaklom ruskej obrany pri úspešnej ukrajinskej protiofenzíve v roku 2022 v Charkovskej oblasti, kde Ukrajinci prenikli ruskými líniami do hĺbky desiatok kilometrov a oslobodili okolo 3000 kilometrov štvorcových svojho územia. Lapina potom Moskva zbavila velenia zoskupenia Stred a tiež vyhlásila čiastočnú mobilizáciu na zacelenie svojich strát na Ukrajine.

Vpád do Kurskej oblasti

Kurská oblasť je v centre pozornosti od 6. augusta, keď na jej územie vtrhli ukrajinské ozbrojené sily. V snahe zastaviť ich prienik ruské velenie vyslalo do boja okrem pohraničníkov aj novobrancov, pričom mnohí z nich padli do ukrajinského zajatia.

V dôsledku vpádu ukrajinských jednotiek v Kurskej oblasti, ktorý nezastavili ani obranné valy vybudované po rozpútaní vojny na Ukrajine, od minulého piatka platí režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni.

Ostreľovanie a útoky bezpilotných lietadiel zabili v Kurskej oblasti 12 civilistov a zranili 121 ľudí vrátane desiatich detí. Viac ako 120-tisíc ľudí z Kurskej oblasti v obave pred bojmi opustilo svoje domovy alebo bolo evakuovaných úradmi.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok