Čo sleduje Kyjev útokmi na ruské územie a aké má ďalšie možnosti? V hre sú dva možné scenáre

14.8.2024 11:06

Ukrajinským jednotkám sa už niekoľko dní darí okupovať pohraničné územie Ruska. Kyjev však svoju motiváciu priamo nevysvetlil a je tým pádom otázne, ako plánuje postupovať ďalej. V praxi má však len dve možnosti.

putin a zelenskyj.jpg
Foto: TASR/AP, Jaroslav Novák
Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinskí vojaci prekročili hranice Ruska a momentálne sa im darí okupovať, podľa ich vlastných slov, aspoň tisíc kilometrov štvorcových územia.

Hoci americký Ústav pre štúdium vojny (ISW) tento údaj spochybnil, faktom ostáva, že každý zabratý centimeter ruského územia nie je pre ruského prezidenta Vladimira Putina dobrou správou. V nedávnych vyjadreniach sa zaviazal, že ukrajinské jednotky zo svojho územia vyženie, zatiaľ čo Ukrajina zrejme plánuje podržať Kurskú oblasť aspoň dokým neprebehnú mierové rokovania.

Čo sa teda bude diať ďalej? Na túto otázku sa pokúsil nájsť odpoveď britský spravodajský web BBC. Podľa odborníkov, s ktorými komunikoval, existujú len dva možné scenáre.

Scenár číslo jeden

Ukrajina zasadila Putinovi tvrdý úder a nepotrebovala na to ani zabrať príliš veľké územie. Nejde totiž ani tak o otázku strategického významu Kurskej oblasti, ako o prestíž.

Ako totiž v rozhovore pre ta3 vysvetlil bezpečnostný analytik z Masarykovej Univerzity Josef Kraus, z toho, čo malo byť trojdňovou operáciou sa zrazu stáva dlhá a vyčerpávajúca vojna, ktorá sa po novom odohráva aj na ruskom území.

Silnú ranu tak môžu utŕžiť Putinov marketing a propaganda, ale aj morálka obyvateľstva a vojska. Je zrejme len otázkou času, kedy Rusko vykoná protiútok, resp. sériu protiútokov, ktoré už Ukrajina neustojí a bude sa musieť stiahnuť. Nehovoriac o tom, že Putin sa bude môcť chcieť pomstiť Ukrajine aj ostreľovaním infraštruktúry či dokonca civilných cieľov.

Pre Ukrajinu by pre všetky tieto dôvody mohlo byť tým pádom schodnejšie, keby stiahne vojská teraz a zachová si hrdosť vďaka skutočnosti, že Rusku spôsobila značné problémy s minimálnymi stratami na svojej strane. Inými slovami, Rusko by ostalo s „krvavým nosom“.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok