Čo sleduje Kyjev útokmi na ruské územie a aké má ďalšie možnosti? V hre sú dva možné scenáre

14.8.2024 11:06

Ukrajinským jednotkám sa už niekoľko dní darí okupovať pohraničné územie Ruska. Kyjev však svoju motiváciu priamo nevysvetlil a je tým pádom otázne, ako plánuje postupovať ďalej. V praxi má však len dve možnosti.

putin a zelenskyj.jpg
Foto: TASR/AP, Jaroslav Novák
Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Scenár číslo dva

Aj skoré stiahnutie vojsk má však svoje mínusy. Prvým a najokatejším z nich je popretie toho, čo mnohí odborníci považujú za motiváciu prekvapivej ukrajinskej ofenzívy. Kyjev totiž v uplynulých mesiacoch pozmenil slovník a zdá sa, že je ochotný s Moskvou diskutovať o uzavretí prímeria. Svedčí o tom napríklad pozvanie ruských predstaviteľov na mierový samit, ktorý sa má uskutočniť v novembri tohto roku, píše denník Le Monde.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v júli uviedol, že chce počas samitu prezentovať plán pre „férové prímerie“, ktoré by však zrejme nevedel uzavrieť bez „páky“ na svojho nepriateľa.

Je totiž viac než pravdepodobné, že Ukrajina bude žiadať späť všetko územie, ktoré v súčasnosti okupujú Rusi a, ako Kyjev opakovane tvrdil, aj polostrov Krym. Moskva by však nemala žiadny dôvod vybojované územie len tak pustiť. Pri teoretickej výmene území by to však bol iný príbeh.

Ak sa vojská stiahnu, Kyjev bude mať toto vyjednávanie sťažené.

„Ak Kyjev udrží ruské územie,“ povedal pre BBC odborník na medzinárodnú bezpečnosť David Blagden z Exeterskej univerzity, „môže vyjednávať o vrátení vlastného územia zo silnejšej pozície. Kyjev sa tiež bude snažiť poškodiť dojem všemocného Putinovho režimu medzi Rusmi a povzbudiť Kremeľ, aby sa snažil dohodnúť sa, aby neohrozil svoje udržanie moci.“

Pozrite si reportáž o aktuálnej situácii v Kurskej oblasti:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok