Žalostná nepripravenosť Ruska. Putin podcenil Ukrajinu a jeho prestíž utrpela vážnu ranu, uviedol bezpečnostný analytik pre ta3

13.8.2024 14:14

Rusko-ukrajinský konflikt v súčasnosti prechádza dôležitým vývojom. Ukrajinské vojská totiž vpadli na ruské územie a vyzerá to tak, že sa im pohraničné oblasti darí okupovať. O význame tejto udalosti sme sa rozprávali s odborníkom Josefom Krausom.

kurská oblasť putin.jpg
Foto:

Svet so zatajeným dychom sleduje manévre ukrajinských vojsk na ruskom území. Ich cieľ, plány ani konkrétny postup nie je bezprostredne známy a o celej operácii prakticky mlčí aj vedenie Ukrajiny.

K situácii sa po niekoľkých dňoch len veľmi stroho vyjadril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten včera (12.8.) povedal, že „Rusko prinieslo vojnu iným, teraz sa vracia domov“.

„Ukrajina vždy chcela len mier a my ho určite zabezpečíme,“ dodal.

Nečakaný vpád ukrajinských jednotiek do Ruska však, prirodzene, vyvoláva množstvo otázok. Na niektoré z nich sme sa rozhodli spýtať Josefa Krausa, politológa a odborníka na bezpečnosť a stratégiu z Masarykovej univerzity v Brne.

Zmena priorít

V súčasnosti nedokáže nikto presne predpovedať, aký dopad môže mať okupovanie ruských území na celý rusko-ukrajinský konflikt. Je však jasné, že nejde len o drobnú komplikáciu v plánoch Moskvy a podľa Krausa môžu byť následky obrovské.

„V súčasnosti Ukrajinci týmto krokom viažu na seba obrovské množstvo ruských síl, sám Vladimir Putin si dal za prioritu vytlačiť ukrajinskú armádu z ruského územia, takže všetky vojenské akcie sú tomu podriadené,“ vysvetľuje pre ta3 Kraus.

Výnimkou pritom nie je ani ruská ofenzíva v Doneckej oblasti a v Chersone. Oblasti boli v posledných mesiacoch hlavným cieľom ruských ozbrojených síl, no v súčasnosti v nich musia poľaviť tlak.

„Ruská letná ofenzíva je teraz pozastavená a možno sa naplno uskutoční až na jeseň. Ukrajinci sa tak postarali o to, že do konca roka pravdepodobne nedôjde k prelomu alebo kolapsu frontu v týchto miestach, čo môže mať význam na prípadné mierové rokovania,“ predpokladá odborník.

Práve mierové rokovania sú v súvislosti s ukrajinskou ofenzívou často skloňovanou témou. Mnohí experti totiž tvrdia, že Ukrajina sa zrejme snaží vylepšiť si prípadnú diplomatickú pozíciu.

Inak to nevníma ani Kraus. „To je nepochybne jeden z dôležitých motívov tejto operácie,“ tvrdí.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok