Žalostná nepripravenosť Ruska. Putin podcenil Ukrajinu a jeho prestíž utrpela vážnu ranu, uviedol bezpečnostný analytik pre ta3

13.8.2024 14:14

Rusko-ukrajinský konflikt v súčasnosti prechádza dôležitým vývojom. Ukrajinské vojská totiž vpadli na ruské územie a vyzerá to tak, že sa im pohraničné oblasti darí okupovať. O význame tejto udalosti sme sa rozprávali s odborníkom Josefom Krausom.

kurská oblasť putin.jpg
Foto:

Zlý imidž pre Putina

Zahraničných pozorovateľov okrem iného zaskočila aj zjavná absolútna nepripravenosť Ruska na možnosť vojenských stretov na vlastnom území. Kraus sa domnieva, že ruský prezident Vladimir Putin Ukrajinu jednoducho podcenil.

Nepripravenosť ruských ozbrojených síl na niečo také je takmer žalostná. Rusi boli zrejme takí presvedčení, že Ukrajinci nájazd nevykonajú, že úsek vôbec nezabezpečili a nezaistili,“ myslí si odborník.

Dodáva, že dôkazom sú chýbajúce obranné línie, nedostatočné zásobovanie posilami a materiálom a pomalá či dokonca neexistujúca evakuácia civilného obyvateľstva.

Práve zdanlivé zlyhanie Ruska a taktiež možnosť ruských civilistov zažiť si vojnu na vlastnej koži vytvára priestor na úvahy o tom, či nebude mať ukrajinská ofenzíva ničivý dopad na ruskú morálku.

Až takúto extrémnu reakciu však Kraus neočakáva. Pripúšťa však, že prestíž režimu Vladimira Putina utrpela poriadnu ranu.

„Zjednodušene povedané, z trojdňovej vojenskej operácie, ktorá mala dobyť Kyjev a zvrátiť fungovanie Ukrajiny, je teraz dva a pol roka trvajúca vojna, ktorá sa zrazu presúva na ruské územie. Z marketingového a propagandistického hľadiska to jednoducho nevyzerá dobre,“ hovorí odborník.

Nie je to pritom iba názor podmienený nadšením podporovateľov Ukrajiny na Západe. O ponížení pre Putina hovoria dokonca aj jeho spojenci, ako napríklad ruský politológ a bývalý poradca prezidenta Sergej Markov.

Ako sme informovali, Markov poskytol rozhovory viacerým západným médiám, v ktorých napríklad povedal, že „ide o zlyhanie celého systému spravodajských služieb“.

„Keďže je za to zodpovedný Putin, je jasné, že je to preňho úder,“ uviedol tiež Markov. Situáciu na novom ruskom fronte pritom ruský politológ nevníma optimisticky a upozorňuje, že vytlačenie ukrajinských vojsk môže trvať pokojne rok.

Kraus však rovnaký názor nezdieľa a naopak tvrdí, že nemusí byť v záujme Ukrajiny zotrvať na ruskom území tak dlho.

Napokon sa stiahnu

„Skôr či neskôr budú ukrajinské sily zatlačené späť. Nie je ani v záujme Ukrajiny, aby tam bola dlhodobo, je to energeticky a fyzicky náročná operácia,“ vysvetlil.

„Ale čím dlhšie tam zostanú, tým lepšie pre ostatné časti frontu, tým menej pravdepodobné sú ruské útočné akcie a dobytie ďalšieho ukrajinského územia pred zimou,“ dodáva ďalej.

Rusko bude podľa Krausa vynakladať všetky dostupné zdroje na vytlačenie ukrajinských vojsk z pohraničných oblastí. „Tieto zdroje však jednoducho budú chýbať inde,“ uzavrel.

Pozrite si reportáž o najnovšom vývoji v Kurskej oblasti:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok