Pred situáciou v ruskom pohraničí nezatvárajú oči ani Putinovi spojenci. Je to poníženie a zlyhanie, hovorí exporadca šéfa Kremľa

12.8.2024 17:12

Ukrajinské jednotky prenikli na ruské územie a nie je žiadnym tajomstvom, že Putin má na krku problém. Situáciu neodľahčujú ani ľudia blízki šéfovi Kremľa.

Vladimir Putin
Foto: TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin

Ukrajinská ofenzíva do pohraničnej Kurskej oblasti prekvapila celý svet. Útok nečakali spojenci Ukrajiny a ako vyplýva z vyjadrení vysokopostavených ruských predstaviteľov, ani samotné Rusko.

Situácia vyvolala ostrú reakciu aj u proruských vojenských blogerov, ktorí často nešetrili ani slovami ako „zlyhanie“. Najnovšie sa k preniknutiu ukrajinských jednotiek na územie Ruska prekvapivo kriticky vyjadril aj človek blízky ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Je ním bývalý prezidentov poradca a poslanec ruskej dumy, člen Putinovej strany Jednotné Rusko a politológ Sergej Markov. V rozhovoroch, ktoré poskytol západným médiám The Washington Post a rozhlasovej stanici Times Radio, hovoril o chybe vedenia a dokonca o ponížení pre ruského lídra.

Jedno veľké zlyhanie

„Sú tam desiatky tisíc utečencov z týchto regiónov a milióny ľudí sa podieľajú na poskytovaní nejakej humanitárnej pomoci týmto ľuďom a je jasné, že už teraz ruská armáda nie je schopná zvládnuť tento problém,“ opísal situáciu Markov v Times Radio.

Dodal tiež, že má pre reakciu Ukrajiny pochopenie „Samozrejme, že Rusko nerešpektuje hranice Ukrajiny, Ukrajina nebude rešpektovať hranice Ruska, to je pre väčšinu ľudí úplne pochopiteľné,“ myslí si politológ.

V rozhovore pre The Washington Post zas Markov kritizoval ruské spravodajské služby, respektíve to, ako na nich ruské vedenie reagovalo.

Markov tvrdí, že ruské spravodajské služby museli o blížiacom sa útoku vedieť, no z nejakého dôvodu neboli prijaté žiadne bezpečnostné opatrenia.

„Ide o zlyhanie celého systému spravodajských služieb, a keďže je za to zodpovedný Putin, je jasné, že je to preňho úder,“ povedal otvorene Putinov spojenec.

Pre Times použil bývalý prezidentov poradca ešte tvrdšie slová a preniknutie ukrajinských vojsk za ruské hranice označil za „poníženie pre Putina“.

Markov zdieľa názor niektorých západných analytikov hovoriacich o tom, že aktuálny vývoj by mohol byť snahou Ukrajiny zabezpečiť si lepšiu pozíciu v prípade mierových rokovaní. Tvrdí dokonca, že vytlačenie Ukrajincov z ruského územia by vôbec nemuselo byť jednoduché.

Očakáva totiž, že Ukrajine by sa mohlo podariť Kurskú oblasť okupovať podobným spôsobom, ako to Rusi robia v Charkove a na Donbase. „Ak budú postupovať rovnakou rýchlosťou, akou Rusko útočí inde, môže trvať rok, kým získame späť Kurskú oblasť,“ vyjadril sa Markov.

Putin sľubuje odpoveď

Dnes (12.8.) na situáciu v ruských pohraničných oblastiach reagoval aj samotný ruský prezident Putin.

„To, čo sa stalo v pohraničných regiónoch, treba vyhodnotiť a, samozrejme, to urobíme. Teraz je však najdôležitejšie vyriešiť aktuálne úlohy. Hlavná úloha nepochybne leží pred ministerstvom obrany, ktoré musí zatlačiť, vyhnať nepriateľa z nášho územia a spolu s pohraničníkmi zabezpečiť spoľahlivú ochranu štátnej hranice,“ povedal.

„Nepriateľ určite dostane náležitú odpoveď a všetky ciele, ktoré sme si stanovili, budú bez akýchkoľvek pochybností dosiahnuté,“ zdôraznil podľa štátnej tlačovej agentúry TASS.

Pozrite si aj rozhovor o situácii v Kurskej oblasti:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok