Situácia v Kurskej oblasti sa vyostruje. Ukrajinská ofenzíva zaskočila Rusko, Putin mení stratégiu

12.8.2024 11:27 , Aktualizované: 12.8.2024 12:27

Útok ukrajinských jednotiek v ruskej Kurskej oblasti umožnil Kyjevu aspoň dočasne prevziať iniciatívu na jednej z frontových línií, varovali analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Pripomenuli, že od novembra minulého roka patrila iniciatíva na celom bojisku Rusku, čo mu umožňovalo určovať miesto, čas, rozsah a ďalšie požiadavky na vedenie bojových operácií. To nútilo Ukrajinu vynakladať materiálne a ľudské zdroje na obranné operácie podniknuté v reakcii na ruské útoky. Ukrajinská operácia v Kurskej oblasti prinútila Kremeľ a ruské velenie reagovať a presunúť sily do oblasti, kde ukrajinské jednotky prešli do ofenzívy.

Podcenili ukrajinské sily

"Ruský prezident Vladimir Putin a ruské vojenské velenie pravdepodobne nesprávne vyhodnotili, že Ukrajina nemá dostatočnú schopnosť narušiť prevzatie iniciatívy Ruskom. Schopnosť Ukrajiny dosiahnuť operačné prekvapenie a spochybniť ruskú iniciatívu na celom bojisku spochybňuje operačné a strategické predpoklady, z ktorých vychádza súčasné ruské ofenzívne úsilie na Ukrajine," domnieva sa ISW.

Operácie v Kurskej oblasti a ďalšie možné ukrajinské vpády cez hranicu nútia Kremeľ a ruské vedenie zvážiť, či sa k 1000-kilometrovému úseku hranice so severovýchodnou Ukrajinou majú správať ako k aktívnemu frontu, ktorý musí Rusko brániť, a nie ako k "spiacemu" úseku, ako sa k nemu Moskva správala od jesene minulého roka.

Rusko prehodnocuje kroky

Kremeľ teraz môže od ruského vedenia požadovať, aby obranu hraníc vnímalo ako súčasť celkovej kampane, čo by mohlo viesť k dlhodobým obmedzeniam pri plánovaní operácií, s ktorými sa Rusko doteraz nestretlo, upozornili analytici.

Skutočnosť, že Rusi presunuli do Kurskej oblasti prápory a menšie jednotky, a nie celé brigády a pluky, pravdepodobne komplikuje rýchle vytvorenie účinného systému velenia v oblasti, uviedla ISW. Za prejav neefektívnosti považuje aj zmätok okolo situácie ruských brancov bojujúcich v Kurskej oblasti.

Intenzita útokov klesá

Ruský prezident Vladimir Putin predtým verejne prisľúbil, že branci povinnej vojenskej služby nebudú nasadení do bojov. V Kurskej oblasti sa ich však velenie snaží udržať v bojových jednotkách namiesto toho, aby ich posielalo do tyla.

ISW tiež zaznamenala vyhlásenie vysokého predstaviteľa ukrajinského ministerstva obrany, že po kurskom útoku ruské jednotky trochu znížili intenzitu útokov na východnej Ukrajine, ale celková situácia sa nezmenila, čo je v súlade s pozorovaním ISW o tempe ruskej ofenzívy na bojisku.

Podľa analytikov ukrajinského projektu DeepState, ktorý je považovaný za blízky ukrajinskej armáde, ruské jednotky postúpili smerom na Toreck v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Rusi napredujú, ukrajinské sily odolávajú

Podľa analytikov ukrajinského projektu DeepState, ktorý je považovaný za blízky ukrajinskej armáde, ruské jednotky postúpili smerom na Toreck v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

"Nepriateľ postúpil pri obciach Pantelejmonivka, Pivnične, Nyu-York a ich okolí," napísali analytici, ktorých citovala tlačová agentúra Unian. Tá dodala, že ukrajinský generálny štáb uviedol, že ruské jednotky podporované letectvom sa štyrikrát pokúsili prelomiť obranu pri Torecku; dva útoky boli podľa ukrajinského velenia odrazené a dva stále pokračujú.

Ustúpili pred možným obkľúčením

Ukrajinská armáda minulý týždeň ustúpila pri Torecku, aby sa vyhla obkľúčeniu ruskými silami, ktoré sa snažia obísť ukrajinské opevnenia zo severu cez Zalizne a z juhu cez Niu-jork.

V ukrajinských pozíciách sa tak vytvoril výbežok, ktorý hrozil, že sa stane kotlom obkľúčených jednotiek, preto z neho ukrajinské sily ustúpili, pripomenul Unian a dodal, že napriek čiastkovým ruským úspechom na tomto úseku frontu je podľa analytikov väčší prielom do ukrajinských pozícií nepravdepodobný.

Ak by sa však ruským jednotkám podarilo obsadiť bašty ukrajinskej obrany pri Torecku, mohli by postúpiť na Kosťantynivku.

Pozrite si reportáž o požiari v Záporožskej elektrárni z 12. augusta:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok