Prečo Ukrajina tajne operuje v Rusku? Nejde len o dobrodružný vpád, hovorí pre ta3 generál vo výslužbe Macko

Vojenský prelom ukrajinských síl na ruské územie sa považuje za jeden z najvážnejších cezhraničných vpádov za posledné mesiace. O situácii na fronte porozprával pre ta3 generál vo výslužbe a najvyššie postavený Slovák vo vojenských štruktúrach NATO Pavel Macko.

ruskí vojaci
Foto: TASR/AP

Kyjev sa k situácii na východnej línii doteraz nevyjadril, keďže by tým ohrozil svoje vojenské ciele. Situácia je nateraz neprehľadná, Moskva postup nepriateľskej armády spochybňuje.

"Nateraz nevieme ich presný zámer, či to bude obmedzený vpád s cieľom získať kľúčovú infraštruktúru, ovládnutie oblasti, alebo či budú pokračovať ďalej smerom do Charkovskej oblasti," vysvetľuje Macko.

Ukrajinci to dlhodobo plánovali

Na základe dostupných technických záznamov ide podľa neho o regulárne ukrajinské jednotky, ktoré na území Ruska operujú.

"Nie je to len nejaký dobrodružný vpád, pretože ďalšie symptómy naznačujú, že Ukrajinci si to dlhodobejšie plánovali," spochybňuje vyjadrenia Kremľa a dodáva, že nedostatok informácií je prirodzený taktický krok so zámerom vyhnúť sa bezpečnostným rizikám.

Nemusia sa nikomu spovedať

"Skutočnosť, že nevieme odhadnúť ich zámer, a to, že majú alternatívne ciele, naznačuje, že by sa mohli Ukrajinci usadiť v tejto oblasti na dlhšiu dobu," vysvetľuje strategické kroky Kyjeva Macko.

Postoj Moskvy považuje generál vo výslužbe za pokrytecký. Vyhlásenie Bieleho domu o tom, že o cezhraničnom prelome nevedel, pokladá za dôkaz pretrvávajúceho záujmu Spojených štátov o vojenský konflikt na Ukrajine.

"Ukrajina sa nemusí nikomu spovedať, akým spôsobom vedie operácie, pokiaľ neporušila medzinárodné pravidlá a v tomto prípade je s nimi v súlade," uzavrel.

Pozrite si celý rozhovor o ukrajinskom postupe v Kurskej oblasti s Pavlom Mackom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok