Ruská jarná ofenzíva zvýšila riziko. Európski obchodníci obmedzili využitie ukrajinských zásobníkov plynu

12.8.2024 11:50

Ruská jarná ofenzíva sa okrem iného zamerala na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a medzi cieľmi boli aj plynárenské zariadenia. V dôsledku toho európski obchodníci v lete znížili využívanie ukrajinských podzemných zásobníkov plynu z dôvodu nadmerného rizika, a to približne o desatinu v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

plynovod
Foto: TASR

V júni to bolo zo 102,7 milióna metrov kubických na 15,4 milióna metrov kubických a v júli z 586,6 milióna metrov kubických na 51,9 milióna metrov kubických. Na základe údajov mediálnej energetickej agentúry Argus o tom dnes informoval britský denník Financial Times (FT).

Najväčšia plynová kapacita

Ukrajinské podzemné zásobníky majú najväčšiu kapacitu v Európe. Na druhej strane členské štáty EÚ môžu uskladniť 100 miliárd metrov kubických, hoci ročný dopyt sa pohybuje v rozmedzí 350 až 500 miliárd metrov kubických v závislosti od počasia a iných podmienok. Ukrajinská kapacita preto prišla európskym spoločnostiam minulý rok vhod, najmä pred nástupom zimných mesiacov.

Celkovo európski obchodníci pred minulou zimou uskladnili na Ukrajine dve miliardy metrov kubických. Kyjev sa im snažil vyjsť v ústrety zvýšením voľnej kapacity, ako aj priaznivou poplatkovou politikou, uviedol FT.

Tento rok sú európske zásobníky už na 86 percentách kapacity, ale riziko ruských útokov Európanov odrádza. Ukrajinci môžu kvôli nevyužitým zásobníkom prísť o približne 200 miliónov eur, ale adekvátna protizáruka by ich podľa FT stála približne 1 miliardu eur.

Útoky na nadzemné zariadenia

Samotné zásobníky sa síce nachádzajú hlboko pod zemou, čo ich chráni pred účinkami ruských útokov, ale stále existuje riziko poškodenia nadzemných zariadení na čerpanie plynu zo zásobníkov. "Hlavným problémom nie je strata plynu, ale to, že sa nedá vyťažiť, keď je to potrebné a žiadané," povedal pre FT Marco Saalfrank zo švajčiarskej energetickej spoločnosti Axpo, ktorá pôsobí aj v Taliansku, Francúzsku a Poľsku.

Ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz uviedla, že v marci a apríli zaregistrovala "niekoľko útokov" na nadzemnú infraštruktúru a že boli vykonané opravy. Pokiaľ ide o vtláčanie a odber plynu, "nie sú žiadne problémy, fungujeme ako zvyčajne", uviedol generálny riaditeľ Naftogazu Oleksij Černyšov.

Pozrite si archívnu reportáž o sankciách ruského plynu z 21. júna 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok