Mierové rokovania Ukrajiny s Ruskom sa odkladajú, vyhlásil ruský osobitný vyslanec. Kyjev obvinil z cielených útokov na deti

14.8.2024 12:28

Útokmi ukrajinskej armády v Kurskej oblasti Kyjev spôsobil, že téma mierových rokovaní Ukrajiny s Ruskom bude mať dlhodobú pauzu. Podľa agentúry TASS citovanej agentúrou Reuters to v stredu vyhlásil osobitný vyslanec ruského ministerstva zahraničných vecí Rodion Mirošnik.

Russia_Ukraine632034.jpg
Foto: TASR/AP
Ľudia evakuovaní z bojov medzi ruskými a ukrajinskými silami v Kurskej oblasti prichádzajú v utorok 13. augusta 2024 do centra dočasného pobytu v Moskovskej oblasti v Rusku.

Mirošnik dodal, že Ruská federácia vedie "so spriatelenými štátmi" konzultácie na tému ukrajinských útokov v Kurskej oblasti.

Ukrajina ho považuje za kolaboranta

Podľa statusov agentúry TASS na platforme Telegram Mirošnik okrem toho obvinil ukrajinskú armádu, že "cielene využíva drony pri útokoch na deti v ruských regiónoch".

V tejto súvislosti doplnil, že v 11 oblastiach frontovej línie bolo od 1. januára do súčasnosti v dôsledku použitia ukrajinských bezpilotných systémov zranených 34 maloletých a deväť ďalších detí prišlo o život.

Ukrajina považuje Mirošnika - bývalého ukrajinského politika a novinára - za kolaboranta s Ruskom a uvalila naňho sankcie. Na svoj sankčný zoznam ho zaradila aj Európska únia.

Pozrite si reportáž z 13. augusta:

Kto je Mirošnik?

V rokoch 2015-22 bol Mirošnik zástupcom proruskej samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) na rokovaniach kontaktnej skupiny o mierovom urovnaní situácie na východnej Ukrajine. Pôsobil aj ako poslanec zastupiteľstva Luhanskej oblasti za proruskú Stranu regiónov a bol hovorcom Viktora Janukovyča, keď bol predsedom tejto strany.

Od mája do októbra 2022 bol Mirošnik vyslancom LĽR v Ruskej federácii. Od 30. augusta 2023 je vyslancom ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie s osobitným poverením "pre otázky zločincov kyjevského režimu".

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok