Ukrajina použila pri zničení mosta cez Sejm západné rakety, tvrdí Moskva. Dôkazy však nepredložila

17.8.2024 08:36

Ukrajina použila pri zničení mosta cez rieku Sejm v západoruskej Kurskej oblasti západné rakety, pravdepodobne americké mobilné delostrelecké systémy HIMARS. Uviedla to na platforme Telegram hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová bez toho, aby predložila dôkazy. Pri útoku boli podľa nej zabití dobrovoľníci pomáhajúci pri evakuácii miestnych obyvateľov.

GVHPE1fXcAAldhn.jpg
Foto: X/Maria Drutska

"Kurská oblasť bola prvýkrát zasiahnutá z raketometov západnej výroby, pravdepodobne z amerických HIMARS," napísala Zacharovová. "V dôsledku útoku na most cez rieku Sejm v Gluškovskom okrese bol most úplne zničený a dobrovoľníci, ktorí pomáhali evakuovaným civilistom, boli zabití," dodala hovorkyňa.

Vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu o vývoji bojov nemožno bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

O zničení mosta informovali ruské médiá s tým, že časť Gluškovského okresu je teraz odstrihnutá od evakuácie po krajinu.

Most cez rieku Sejm bol hlavnou zásobovacou trasou pre ruské jednotky v oblasti, napísal ruskojazyčný server BBC.

Poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Nikolaj Patrušev vyhlásil , že do plánovania ukrajinského útoku na ruskú Kurskú oblasť bol priamo zapojený Západ a Severoatlantická aliancia.

Agentúra Reuters napísala, že výroky Patruševa, považovaného za jedného z "jastrabov" na vrchole kremeľského režimu, naznačujú, že ukrajinský vpád na zvrchované ruské územie so sebou nesie veľké riziko eskalácie.

Pozrite si reportáž o zničení mostu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok