Kričal od bolesti, aby ho v zákopoch našli kamaráti. Vo vojne prišiel o nohy, teraz je najžiadanejším mužom Ukrajiny

Keď neďaleko Oleksandra Budka vybuchol granát, 26-ročný mladík sa ocitol pochovaný zaživa na fronte a "v strašných bolestiach". Našťastie sa mu podarilo prežiť, no kvôli ťažkým zraneniam prišiel o obe nohy.

Butko, Ukrajina
Foto: STB Channel

Ukrajinský vojak pomáhal brániť severovýchodnú Charkovskú oblasť pred inváziou ruských síl v auguste 2022, keď jeho jednotka napadli okupanti.

Po dvoch rokoch je hviezdou televíznej reality šou, v ktorej o jeho náklonnosť bojuje viacero žien.

Jedna z reklám na ukrajinskú verziu populárneho amerického seriálu The Bachelor (Starý mládenec) zobrazuje elegantne oblečeného Oleksandra, ktorý sa zamyslene pozerá na kvetinu. V ďalšej odpovedá na otázky vo vojenskej uniforme, a potom predvádza ukážku cvikov v posilňovni.

V rozhovore v ružovej záhrade v Kyjeve je veterán, ktorý sa stal celebritou. Má dobrú náladu, a to aj napriek únave po náročnom týždni.

Prihlásil sa do reality show

Oleksandr hovorí, že dúfa, že v šou nájde lásku, keďže v januári sa rozišiel so svojou priateľkou, ale myslí si, že bude ťažké vybrať si partnerku, keď ho budú sledovať "milióny ľudí".

Jeho motivácia nie je len romantická. Svoje účinkovanie v šou chce využiť aj na zvýšenie povedomia o problémoch, ktorým čelia zdravotne postihnutí Ukrajinci.

"Túto šou sledujú milióny ľudí a predstavuje obrovskú príležitosť pozitívne ovplyvniť ich pohľad na svet," hovorí.

Chce ukázať, že zranení veteráni nie sú "outsideri, ale plnohodnotní členovia spoločnosti, ktorí žijú dobrý život".

"V mojom prípade je teraz môj život ešte lepší ako pred vojnou, lepší ako pred zranením," dodal.

Život pred vojnou na Ukrajine

Oleksandr je stále v pohybe a hovorí, že jeho život nebol vždy takýto. Pred úplnou inváziou Ruska pracoval ako barista v kyjevskej reštaurácii a zároveň študoval grafický dizajn.

Hovorí, že jeho sny boli "pri zemi". Chcel cestovať, objavovať svet a profesionálne rásť. Chcel si založiť rodinu.

Oleksandrov život sa však pred dvoma rokmi obrátil naruby, keď sa stal jedným zo státisícov ukrajinských mužov, ktorí vstúpili do armády.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok