Šok Moskvy pominie, ale čo ďalej? Ako ďaleko chcú Ukrajinci zájsť a aké sú ich plány v Rusku?

Hoci od vpádu do Kurskej oblasti uplynuli dva týždne a Ukrajinci hovoria o nárazníkovej zóne, americkí predstavitelia si nemyslia, že Ukrajina má v úmysle udržať svoju pozíciu v Rusku dlhodobo.

Ukrajinskí vojaci 148. samostatnej delostreleckej brigády Vzdušných útočných síl pripravujú húfnicu M777 na paľbu smerom na ruské pozície na frontovej línii v Doneckej oblasti na Ukrajine v stredu 21. augusta 2024.
Foto: TASR/AP
Ukrajinskí vojaci pripravujú húfnicu M777 na paľbu smerom na ruské pozície na frontovej línii v Doneckej oblasti.

Ukrajinské sily sa rozšírili do rôznych smerov po prelomení pohraničnej obrany na začiatku tohto mesiaca. Volodymyr Zelenskyj priznal, že ich cieľom je vytvoriť obranyschopnú nárazníkovú zónu na ochranu ukrajinských miest a dedín. Ukrajina tvrdí, že kontroluje takmer 400 štvorcových kilometrov ruského územia. Americkí predstavitelia však nie sú presvedčení, že Ukrajina má v úmysle udržať si toto postavenie dlhodobo, píše The New York Times.

Obrana do hĺbky

Ukrajinské sily nevybudovali dostatočné obranné pozície, ako sú zákopy, mínové polia a prekážky na spomalenie ruského protiútoku. Tieto stratégie sú kľúčové na udržanie územia a ochranu vojakov a techniky pred nepriateľskou paľbou.

„Vojna nám zatiaľ ukázala, že spôsob, ako spomaliť armádu, je obrana do hĺbky. Ak nebudú brániť územie pomocou zákopov a mín, bude prakticky nemožné udržať územie,“ povedal o stratégii využívania viacerých vrstiev obranných pozícií Seth G. Jones, senior viceprezident Centra pre strategické a medzinárodné štúdie.

Ruské vojenské operácie riadia dva rôzne subjekty

Čím viac územia Ukrajina získa, tým väčší problém bude pre približne 10-tisíc ukrajinských vojakov brániť ho, uviedli americkí predstavitelia a analytici. Zástupca Pentagónu naznačil, že meškanie výstavby obranných opevnení zo strany Ukrajiny nemusí znamenať, že Kyjev nemá záujem udržať si získané územia v Rusku.

Podľa úradníkov by sa Ukrajina mohla snažiť vybudovať hlbšie obranné pozície v Rusku a rozšíriť tak svoje územie, aby sa pripojila k nárazníkovej zóne. Tiež uviedli, že Ukrajine sa podarilo dosiahnuť oveľa viac, než pôvodne plánovala, a to vďaka pomalej a nekoordinovanej reakcii Ruska.

Generálporučík vo výslužbe a bývalý najvyšší veliteľ americkej armády v Európe Frederick B. Hodges uviedol, že čiastočným úspechom Ukrajiny bolo aj zmätené a neefektívne ruské vojenské velenie. Vojenské operácie riadia dva rôzne subjekty národnej bezpečnosti. Za východ Ukrajiny, kde Rusko pomaly dosahuje úspechy, je zodpovedný generálny štáb ruskej armády, zatiaľ čo reakciu na ukrajinský vpád rieši ruská bezpečnostná agentúra FSB - nástupca KGB.

Hodges uviedol, že rivalita v radoch ruských bezpečnostných zložiek sa jasne prejavila minulý rok po krátkej vzbure proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. „Neviem si predstaviť, že by sa generálny štáb ponáhľal s presmerovaním síl na pomoc vedeniu FSB,“ povedal.

Šok pre Rusov, ten však raz opadne

Rusko potrebuje na vytlačenie Ukrajiny z Kurskej oblasti približne 15 až 20 brigád, teda najmenej 50-tisíc vojakov. V súčasnosti tam nemá ani zďaleka toľko síl. Ruský minister obrany Andrej Belousov tento týždeň uviedol, že nový koordinačný orgán už nepretržite pracuje na tom, aby zistil, ako by nové zoskupenia ruských vojsk mohli v Kursku odpovedať na útoky.

„Na Rusov to malo šokujúci efekt,“ povedal v Rade pre zahraničné vzťahy najvyšší vojenský veliteľ NATO generál Christopher Cavoli. „Šok však nebude trvať večne. Dajú sa dokopy a budú primerane reagovať,“ myslí si generál.

Ukrajinská ofenzíva zatiaľ dobyla niekoľko dedín a jedno mesto v Rusku, ale zatiaľ sa jej nepodarilo splniť kľúčový cieľ: stiahnuť z východnej Ukrajiny významný počet ruských jednotiek.

Otázky o ukrajinskej stratégii

Rusko vyslalo prevažne záložné jednotky a jednotky z oblastí na juhu a severovýchode Ukrajiny, ktoré nie sú súčasťou hlavného ťahu Moskvy smerom na mesto Pokrovsk.

Americký minister obrany Lloyd J. Austin III. hovoril v piatok so svojím ukrajinským partnerom Rustemom Umerovom o cieľoch ofenzívy. Americkí predstavitelia trvajú na tom, že od Ukrajiny nedostali žiadne varovanie, že sa chystá zaútočiť.

„Pokiaľ ide o Kursk, z toho, čo prezident Zelenskyj uviedol, sme pochopili, že chcú vytvoriť nárazníkovú zónu. Stále pracujeme s Ukrajinou na tom, ako to zapadá do ich strategických cieľov na samotnom bojisku,“ povedala vo štvrtok novinárom Sabrina Singhová, zástupkyňa tlačového tajomníka Pentagónu.

„Je ich zámerom pokračovať v udržiavaní? Do akej miery sa chystajú expandovať? To sú niektoré z otázok, ktoré si kladieme,“ dodala Singhová.

Poučenie z minulosti

Niektorí americkí predstavitelia tvrdia, že čím viac územia sa Ukrajina pokúsi zabrať na západe Ruska, tým väčšie je riziko, že preťaží svoje zásobovacie línie a "dáždnik protivzdušnej obrany". Zatlačenie väčšieho počtu síl do Kurska vytvára slabiny pozdĺž frontovej línie na východnej Ukrajine, najmä v Donbase.

Americkí vojenskí predstavitelia paradoxne tvrdia, že vďaka kurskej ofenzíve sa Ukrajine konečne podarilo ukázať, že vie viesť manévre "kombinovaných zbraní" - synchronizované útoky pechoty, obrnených a delostreleckých síl. Pred rokom mali ukrajinské sily počas neúspešnej protiofenzívy napriek niekoľkomesačnému výcviku problémy s kombinovanými zbraňami.

Pozrite si reportáž z 22. augusta:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok