Kričal od bolesti, aby ho v zákopoch našli kamaráti. Vo vojne prišiel o nohy, teraz je najžiadanejším mužom Ukrajiny

Keď neďaleko Oleksandra Budka vybuchol granát, 26-ročný mladík sa ocitol pochovaný zaživa na fronte a "v strašných bolestiach". Našťastie sa mu podarilo prežiť, no kvôli ťažkým zraneniam prišiel o obe nohy.

Butko, Ukrajina
Foto: STB Channel

Pochovaný zaživa

V auguste 2022 bol nasadený neďaleko Izjumu, okupovaného mesta na frontovej línii. V prvých dňoch vojny ho obsadilo Rusko a využívalo ho ako kľúčový vojenský uzol na zásobovanie svojich síl z východu.

Mesto bolo oslobodené Kyjevom len mesiac po tom, ako bol Oleksandr vážne zranený pri obrane neďalekých ukrajinských pozícií.

"Cítil som, ako sa podo mnou pohla zem. Cítil som strašnú bolesť v nohách a uvedomil som si, že to bude znamenať amputáciu mojich nôh," povedal.

"Kričal som od strašnej bolesti a kričal som, aby ma ľudia počuli," opisuje situáciu. Vedel, že jeho kamaráti sú nažive, vyhrabali ho zo zeme a poskytli mu prvú pomoc.

"To, že som prišiel o nohy, som pochopil v momente zranenia, dve alebo tri sekundy po tom, ako som pocítil bolesť," tvrdí. Oleksandr prežil, ale veľká časť mesta Izjum zostala v troskách.

Zdravotne postihnutí sú odkázaní na druhých

Napriek náročnej rekonvalescencii bol Oleksandr do šiestich mesiacov schopný chodiť s protézami.

"Keď som nemal protézy, musel som sa pohybovať na invalidnom vozíku. Zistil som, aký neprístupný a neprispôsobený je Kyjev pre vozíčkarov, hoci je to hlavné mesto," hovorí.

"V historickom starom meste sa nedá nikam ísť. Nemôžete sami prejsť cez cestu a nemôžete vojsť do žiadnej budovy, pretože všade sú schody," podotkol.

Neexistujú oficiálne údaje, ktoré by zaznamenávali počet ľudí zranených počas vojny, odhaduje sa, že o končatiny prišli desaťtisíce ľudí.

To viedlo k vytvoreniu samostatnej reality šou s názvom Legs Off (Bez nôh), ktorú Oleksandr uvádzal a ktorá zachytáva ťažkosti, ktorým čelia zdravotne postihnutí ľudia pri pohybe po ukrajinských mestách.

Okrem moderovania veterán napísal aj knihu, získal medailu na Invictus Games a vystupoval s baletným súborom v USA, to všetko počas zotavovania sa zo zranení.

Populárny vojak bez nôh

Zakrátko sa stal populárnym a po oznámení, že Oleksandr bude v hlavnej úlohe v nadchádzajúcej šou The Bachelor, sa ľudia veľmi potešili.

Producenti obsadzujú veterána ako symbol nádeje.

"Napriek amputáciám Oleksandr jazdí na bicykli, šoféruje auto a lezie po horách. Žije naplno," hovorí Natalia Franchuková z televízie STB, ktorá bude šou vysielať koncom tohto roka.

Pozrite si archívnu reportáž z 24. augusta 2024 o tom, ako ukrajinci oslavovali Deň nezávislosti.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok