Rýchle a nebezpečné. "Divoké sršne" môžu zmeniť pravidlá hry na bojisku, nová zbraň sa podľa Ukrajincov osvedčuje

Zábery z poslednej akcie so zbraňami ukázala ukrajinská armáda na sociálnych sieťach. Dron s názvom Queen Hornet (Kráľovná sršňov) má na sebe namontovanú útočnú pušku AK-47, z ktorej môže strieľať počas letu. Armáda však upozorňuje, že zatiaľ ide len o testovacie modely.

dron, Ukrajina
Foto: X/Garashchenko7

Špeciálny dron vyvíjala skupina Wild Hornet niekoľko mesiacov. Teraz zverejnila prvé zábery nasadenia tejto zbrane na bojisku, píše o tom Prima CNN News.

"Naša armáda pokračuje vo vývoji dronu Queen Hornet vybaveného automatickými zbraňami," uviedla letka k videu.

Vzduchové delo má na prednej časti namontovaný kalašnikov a je schopné vystreliť niekoľko nábojov naraz.

Zábery z ukrajinského oddielu ukazujú, ako sa dron vznáša nad rozsiahlou vojnovou zónou a automatická zbraň strieľa na ciele.

Vznik divokých sršňov

Ukrajinskí vojenskí predstavitelia však upozorňujú, že táto zbraň sa stále vyvíja.

"Tento test naznačil smer, ktorým by sa mal tento projekt uberať," uviedla skupina Wild Hornet, ktorá podľa jej zakladateľa dodáva drony desiatkam vojsk.

"Začali sme tým, že sme vyrobili sériu desiatich dronov, ktoré sme poslali armáde, a tá ich použila na zničenie dvoch ruských tankov. A vtedy sme si uvedomili, že táto technológia zmení priebeh vojny. Jeden dron by mohol vyradiť tank a ďalší by ho mohol úplne zničiť. Tak sa začal príbeh Divokých sršňov," povedal pre denník The Sun Yuri, jeden zo zakladateľov skupiny.

Kto vyrába drony?

Podľa denníka Kyiv Post sú drony Wild Hornet rýchle, veľmi obratné a ručne ich zostavujú ukrajinskí dobrovoľníci. Okrem toho môžu slúžiť ako samovražedné drony, mikrobombardéry zhadzujúce muníciu alebo na vzdušný prieskum.

Drony, ktoré vyvinula skupina Wild Hornet, sú veľké asi ako mačka a môžu niesť až dvojkilogramový náklad. To je štyrikrát viac ako čínsky Mavic 3, dron najčastejšie používaný ukrajinskými silami, ktorý unesie len 500 gramov.

Ak to porovnáme, výrobok stojí 400 dolárov oproti dvom až trom tisícom za Mavic a lieta päťkrát rýchlejšie, a to 150 km/h oproti 30 km/h.

Pozrite si archívnu reportáž z 8. júna 2024 o tom, ako sa ukrajinské ženy učia používať drony.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok