Hlas podporí schôdzu na odvolanie Šimečku, potvrdil Susko. Zo Šutaja Eštoka bude čoskoro Iron Man, kritizuje Kolíková

8.9.2024 13:02

Hosťami relácie V politike boli minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Zhrnuli sme pre vás to najdôležitejšie.

Susko Kolíková V politike
Foto: ta3/Eva Famá

Minister zopakoval, že Šimečku nechcú odvolávať preto, lebo jeho matka dostala dotáciu, ale preto, že zvolal protesty, aby prekryl tému prideľovania dotácií. Zároveň vysvetlil, že nie je problém, že jeho mama dostala dotáciu, ale akým spôsobom.

Kolíková mu vstúpila do reči a povedala, že to bola ona, kto protesty inicioval. Práve SaS bola tou, kto oslovil Progresívne Slovensko a KDH, aby sa spojili a protestovali proti novele Trestného zákona. "Ak idete odvolávať Michala Šimečku kvôli protestom, tak sa môžete obrátiť na mňa," vyhlásila.

Vyhrážky bombami pokračujú

K problému bombových vyhrážok na školách či súdoch zasadala aj Bezpečnostná rada štátu. Stalo sa tak niekoľko mesiacov dozadu, keď začala prvá vlna vyhrážok. "Teraz treba rozlíšiť, či ide o správanie sa jednotlivcov, alebo ide o organizované útoky zo zahraničia," okomentoval Susko.

Doplnil, že v súčasnosti sa nedá zabrániť tomu, aby niekto niekam poslal výhražný e-mail. "Treba dôrazným spôsobom vyzvať občanov, aby takéto niečo nerobili. Musíme upozorňovať na to, že za takéto konania šírenia poplašnej správy sú nastavené vysoké trestné sadzby a páchatelia môžu byť potrestaní tým najvyšším spôsobom," upozornil.

Myslí si, že SIS by sa mala spojiť s Policajným zborom, aby došlo ku koordinácii bezpečnostných zložiek, s čím poslankyňa SaS úplne súhlasí. Podľa Susko treba spolupracovať aj so zahraničím, keďže bombovým vyhrážkam počas týždňa čelili aj školy v Česku.

Kolíková doplnila, že je zrejmé, že ide o akciu, ktorá bola namierená nielen na Slovensko, ale aj na Česko a krajiny Pobaltia. Taktiež podľa nej treba nastaviť opatrenia, aby školy presne vedeli, čo majú robiť. Opäť spomenula, že Pavol Gašpar ako šéf SIS by sa mal venovať presne tejto téme, a nie písať odvolania v mene svojho otca, podpredsedu parlamentu.

Kritizovala aj ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, z ktorého podľa nej čoskoro bude "Iron Man". "Mňa by zaujímalo, ako tiež mamu, čo minister vnútra robí, aby bol štát pripravený. Zjavne nič nerobí, a preto iniciujeme schôdzu na pôde parlamentu," dodala.

Susko komentoval, že je smiešne takto prepájať Gašparovcov a potvrdil, že orgány činné v trestnom konaní a aj SIS sa už dlho venujú téme bombových vyhrážok. "Zabrániť tomu nevieme, ale všetky opatrenia, aby sa vyšetrovali páchatelia, sú nastavené, a orgány činné v trestnom konaní robia všetko pre to, aby týchto páchateľov vypátrali a nastavali opatrenia či už na školách, nemocniciach, alebo súdoch," zakončil minister spravodlivosti.

Celú časť relácie V politike si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok