Hlas podporí schôdzu na odvolanie Šimečku, potvrdil Susko. Zo Šutaja Eštoka bude čoskoro Iron Man, kritizuje Kolíková

8.9.2024 13:02

Hosťami relácie V politike boli minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Zhrnuli sme pre vás to najdôležitejšie.

Susko Kolíková V politike
Foto: ta3/Eva Famá

Odvolávanie Šimečku je na spadnutie

Smer-SD a SNS chcú odvolať Michala Šimečku z postu podpredsedu NR SR. Suska mrzí, že s ním neprišiel diskutovať zástupca Progresívneho Slovenska. "Stále nás vyzývajú k diskusiám, ale keď chceme diskutovať o dotáciách, ktoré sa týkajú ich strany a ich predsedu, tak nikto z nich nepríde. Je vidno, ako im je táto téma nepríjemná," povedal Susko.

Televízia ta3 zástupcov progresívcov do relácie volala, ale predseda PS odpovedal, že diskutovať bude len s premiérom Robertom Ficom.

Susko vysvetlil, že medzi dotáciami pre rodiny Šimečku a Fica je zásadný rozdiel. Hovorí, že bol vytvorený systém pre určité "vyvolené mimovládky" na ministerstve spravodlivosti. Podľa neho bolo množstvo ľudí v konflikte záujmov. "Bol vytvorený priestor na manipulovanie s komisiami a projektami, aby to dopadlo tak, ako si to niekto želal. Nešlo o transparentnosť, ale len o hru na transparentnosť," kritizuje.

"Toto je úbohé," reagovala Kolíková na to, že koalícia útočí na rodiny politikov. Podľa nej koalícia nevie, ako ďalej, tak dáva písať návrh na odvolanie Šimečku šéfovi Slovenskej informačnej služby (SIS).

Susko potvrdil, že Hlas-SD podporí otvorenie schôdze na odvolanie podpredsedu parlamentu. "Ak mám správne informácie, náš koaličný partner podporí otvorenie schôdze a podľa vývoja diskusie sa rozhodne, ako zahlasuje," uviedol minister spravodlivosti. Hlas zatiaľ svoje podpisy nepridal a bez nich je nemožné schôdzu otvoriť.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Celkovo hlasov: 544

Audit a nevydaná správa

Kolíkovú pobavilo, že Susko v rozhlase povedal, že správa o audite z dotačnej schémy putuje na verejnosti, no ešte nebola oficiálne zverejnená. Výsledky auditu za posledný rok tak zatiaľ nepoznáme. "To by som aj ja rád vedel, prečo to uniklo," reagoval Susko, no doplnil, že závery sú jednoznačné.

Susko tvrdí, že audit potvrdil dve veci. "Prideľovanie hodnotení v rámci dotačnej schémy nie je transparentné a je zmanipulované. Rozdeľovala to jedna úradníčka na ministerstve. Tento systém fungoval celé roky," ozrejmil s tým, že Kolíková bola ministerkou a mohla s tým niečo urobiť.

Kolíková kritizuje, že minister spravodlivosti rieši audit, ktorý sa ešte neskončil a nie je zverejnená finálna správa, o ktorú by sa mohli oprieť. Časť z nej však má k dispozícii a tvrdí, že z ničoho nevyplýva, že prideľovanie dotácií bolo zmanipulované. Preto čaká, akú správu ministerstvo zverejní a čo v nej zmení. Susko tvrdí, že nič také nemá v pláne.

"Správa je už sfinalizovaná, len ešte prebiehajú procesné úkony k tomu, aby sa finálne ukončila. To neznamená, že sa ešte niečo bude meniť v jej obsahu," vyhlásil Susko.

Trvá na tom, že prideľovanie dotácií bolo zmanipulované, čo Kolíková odmieta. Minister spravodlivosti uviedol, že finálnu správu rezort zverejní budúci týždeň alebo v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok