Chcú Šimečkovu hlavu. Smer a SNS podali návrh na jeho odvolanie, Hlas podpisy nepridal

5.9.2024 11:20 , Aktualizované: 5.9.2024 16:08

Koaličné strany Smer-SD a SNS podali návrh na odvolanie Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu parlamentu. Pavol Gašpar a Rudolf Huliak to oznámili na tlačovej konferencii.

Anketa

Súhlasíte s návrhom na odvolanie Michala Šimečku z postu podpredsedu parlamentu?

Celkovo hlasov: 358

Smer a národniari tvrdia, že Šimečkova rodina sa obohacovala na rôznych dotáciách. Líder PS obvinenia odmieta a upozorňuje, že granty získala aj premiérova manželka.

Prijímanie štátnych dotácií

"V prvom rade ide o prijímanie štátnych dotácií blízkymi osobami Michala Šimečku, ktoré sú priamo v príbuzenskom pomere cez dve občianske združenia v období 2020 až 2024, keď mal podľa nás priamy vplyv na poskytovanie dotácií týmto subjektom," povedal na tlačovej konferencii podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD), ktorý návrh podal spolu s Rudolfom Huliakom (SNS).

Gašpar hovoril aj o podozreniach z nezákonného postupu pri ovplyvňovaní procesu prideľovania štátnych dotácií a odvoláva sa na audit, ktorý prezentovalo ministerstvo spravodlivosti.

Zneužíva protesty a stráca finančné zázemie

Šéf PS tiež podľa návrhu zneužíva protesty proti ministrom, ktorí vedú rezorty kultúry či spravodlivosti, čo sú rezorty, v ktorých Šimečkova rodina podľa koalície "stráca finančné zázemie".

Ďalším dôvodom na odvolanie Šimečku je podľa Gašpara to, že jeho otec je spoluakcionár média, ktoré označil za "protivládne" a je podľa neho politicky aktívne v prospech PS. Vidí v tom narušenie základnej politickej súťaže.

Gašpar tiež kritizuje verejné vystupovanie šéfa PS. Jeho rétorika a vedenie opozičnej politiky sú podľa Gašpara "naďalej konfrontačné do takej miery, že môže eskalovať napätie v spoločnosti".

Pozrite si reportáž o snahe odvolať Michala Šimečku.

Za odvolanie zahlasuje aj SNS

Huliak verí, že poslanci Hlasu-SD za odvolanie Šimečku zahlasujú, hoci nepridali svoje podpisy pod návrh. Predstavitelia Hlasu-SD opakovane hovoria, že Šimečka by mal z postu odstúpiť sám.

Šimečka tvrdí, že premiér útokmi na neho a jeho rodinu odvádza pozornosť od skutočných problémov Slovenska. Upozorňuje, že všetky nadácie a občianske združenia, ktoré Fico a koalícia spomínajú, čerpali dotácie dávno predtým, ako vstúpil do politiky.

Šimečka doplnil, že PS nikdy nevládlo, a teda nikdy nemalo dosah na prerozdeľovanie dotácií.

Pozrite si tlačovú besedu Tibora Gašpara a Rudolfa Huliaka k odvolaniu Michala Šimečku.

Šimečka sa bráni

Šimečka vníma návrh na jeho odvolanie z funkcie podpredsedu Národnej rady ako pomstu za dobrú opozičnú prácu. Uviedol to v reakcii na podanie návrhu poslancami za Smer-SD a SNS.

Ich kritiku voči svojej osobe a čerpaniu dotácií organizáciami prepojenými na jeho blízkych odmietol. Tvrdí, že na jeho odvolanie tlačí premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Začalo sa to útokom na nadáciu, ktorá je pomenovaná po mojom starom otcovi, s ktorou ja, pochopiteľne, nemám nič spoločné. Teraz to pokračuje útokmi na môjho otca, mamu, partnerku, pričom ide o organizácie, ktoré získavali granty celé roky dávno pred tým, než ja som bol v politike, a všetko je verejné a transparentné," poznamenal na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Pozrite si reakciu Progresívneho Slovenska.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok