Pri rozdeľovaní dotácií došlo k manipulovaniu. Susko ukazuje prstom na Kolíkovú, exministerka žiada dôkaz

4.9.2024 14:47

Koaliční politici informujú o výsledkoch auditu na ministerstve spravodlivosti, ktorý mal odhaliť nespravodlivé prideľovanie dotácií. Šéf rezortu Boris Susko obviňuje Máriu Kolíkovú, tá chce vidieť správu z auditu.

Susko Kolíková
Foto: reprofoto/TASR/Jaroslav Novák, Jakub Kotian

Šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) chce pre výsledky auditu pri dotáciách v oblasti ľudských práv zvolať Radu vlády SR pre ľudské práva.

Urobiť tak plánuje po ukončení celého procesu.

Poukázal na to, že audit odhalil manipulácie a porušenie zákona pri prideľovaní dotácií. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády (4. septembra).

Isté organizácie uprednostnili

"Tento systém bol netransparentný," povedal s tým, že niektoré mimovládne organizácie boli uprednostňované. Medzi nimi sa mali podľa jeho slov nachádzať aj organizácie prepojené na rodinu lídra opozičného Michala Šimečku. Upozornil na podozrenia z manipulácie.

V súvislosti s dotačnou výzvou, za ktorou stál rezort spravodlivosti, skritizoval Susko aj exministerku Máriu Kolíkovú. "Ja vyzývam pána Šimečku a pani Kolíkovú, aby sa k tomu vyjadrili a aby sa ospravedlnili subjektom, ktoré na ich úkor nemuseli byť úspešné," dodal.

Výsledky auditu plánuje rezort spravodlivosti po ukončení celého procesu zverejniť. Susko zdôraznil nezávislosť auditu.  "Proces a výsledky auditu bol nezávislý, nerobil ho ani Robert Fico, ani Boris Susko," dodal.

Pozrite si časť relácie Téma z 20. augusta. Hosťami boli Susko a Kolíková.

Reakcia Kolíkovej

Rozhodovanie o dotáciách k projektom v oblasti ľudských práv na ministerstve spravodlivosti bolo transparentné.

Vyhlásila to exministerka spravodlivosti a poslankyňa za SaS Mária Kolíková.

Kolíková odmieta spochybňovanie rozhodovacieho procesu pri dotáciách. Vyzýva Suska, aby správu z auditu zverejnil.

Protichodné informácie

Kolíková tvrdí, že informácie z auditu sú protichodné. "Vypočuli sme si bludy o tom, ako sa malo rozhodovať v súvislosti s týmito dotáciami, že o tom mali rozhodovať dvaja ľudia, to je blud, a že to malo byť netransparentné. To nie je pravda," uviedla.

Projekty podľa nej posudzovali najmenej štyria hodnotitelia. Nesúhlasí s tým, že mali byť posudzované v rozpore so zákonom.

Tvrdenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) označila za skreslené až klamlivé.

Prekrytie iných káuz

Väčšinu komisie, ktorá hodnotila projekty, tvorili podľa nej ľudia z občianskej spoločnosti, neboli to ministerskí úradníci. Práve v súčasnosti podľa nej neexistuje žiadna transparentnosť pri rozhodovaní o dotáciách.

Vláda a premiér to podľa Kolíkovej robia preto, aby prekryli to, že chcú nechať uniknúť "svojich ľudí" pred spravodlivosťou.

Kolíková tiež odsúdila video, ktoré malo zverejniť MS na webe v súvislosti s analytickým centrom. Video podľa nej spochybňuje prácu s dátami.

Poslankyňa zároveň opakovane zdôraznila, aby minister spravodlivosti vysvetlil verejnosti, prečo sa odsúdený bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. dostal na slobodu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok