Kolíková kritizuje zrušenie analytického centra na rezorte spravodlivosti. Ministerstvo prezradilo dôvod zmeny

31.7.2024 13:51 , Aktualizované: 31.7.2024 18:45

Exministerka spravodlivosti a podpredsedníčka opozičnej SaS Mária Kolíková na stredajšej tlačovej konferencii povedala, že od 1. augusta má skončiť Analytické centrum Ministerstva spravodlivosti.

Centrá sú zrkadlom politikov

Agenda by mala podľa jej slov prejsť pod druhého štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti.

"Analytické centrá dávajú politikom zrkadlo, čo sa deje v krajine, na základe objektívnych dát, nie na základe toho, čo si politici myslia," zdôraznila Kolíková. Bez takéhoto centra by podľa jej slov nemohla byť realizovaná reforma justície.

"Neboli by dáta, ako je to so sudcami a prípadmi na jednotlivých súdoch," podotkla.

Výpoveď 25 analytikom

Analytické centrum MS SR, ktorého súčasťou je 25 analytikov, bolo podľa jej slov kľúčové aj pri tvorbe plánu obnovy.

"Analytické centrá boli v jednotlivých rezortoch budované práve preto, aby politici, ministri, nerobili rozhodnutia podľa toho, ako sa vyspia," dodala.

Na Facebooku sa k rušeniu centra vyjadrili aj jeho samotní zamestnanci.

„Svojou prácou sme viac ako osem rokov podporovali rozhodovací proces vedení rezortu spravodlivosti, ktorý bol založený na odborných poznatkoch,“ zverejnili na vlastnú obhajobu.

Zefektívnenie činností

Na tieto informácie medzičasom reagoval aj rezort spravodlivosti. Dôvod zrušenia Analytického centra Ministerstva spravodlivosti SR spočíva v zefektívnení činností, ktoré zabezpečovalo jeho 27 pracovníkov. Organizačnou zmenou ministerstvo napríklad odstráni viackoľajnosť pri vybavovaní rozličnej agendy. Vyplýva to z reakcie rezortu.

"Tvrdenie, že po zrušení analytického centra príde Ministerstvo spravodlivosti SR o dáta z justície, nie sú pravdivé. Dôvod tejto organizačnej zmeny spočíva v zefektívnení činností, ktoré zabezpečovalo až 27 pracovníkov," priblížila hovorkyňa rezortu spravodlivosti Barbora Škulová.

Zdôraznila, že agenda, podstatná pre efektívne fungovanie rezortu, bude presunutá pod vecne príslušné sekcie a odbory. "Tlačovú konferenciu SaS vnímame ako pokus o prekrytie vlastných zlyhaní Márie Kolíkovej, ktorej dochádza, že za ne musí niesť zodpovednosť," doplnila.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok