Čo sa stalo v Handlovej? Šutaj Eštok by mal podľa SaS vyvodiť zodpovednosť voči sebe, rezort vnútra reaguje

30.7.2024 11:45 , Aktualizované: 30.7.2024 18:35

Stále nemáme odpovede na to, čo presne sa stalo v Handlovej, hoci premiér zverejnil fotografiu, na ktorej láme barlu, konštatovala SaS. Žiadajú dôkladné prešetrenie atentátu aj diania po ňom. Na ich výzvu reagovalo ministerstvo vnútra.

Opozičná SaS opätovne volá po vzniku vyšetrovacej komisie k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) tvorenej zástupcami koalície a opozície i po vyvodení politickej zodpovednosti.

Predstavitelia strany o tom informovali na tlačovej konferencii.

Vyvodenie zodpovednosti

"Minister Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) by mal naozaj vyvodiť politickú zodpovednosť, či už smerom k sebe alebo k svojim podriadeným," priblížil predseda SaS Branislav Gröhling.

Vyšetrovacia komisia by mala podľa poslanca Národnej rady Juraja Krúpu (SaS) dohliadať na to, ako sa vyvíja dianie okolo atentátu, keďže sa začali šíriť rôzne dezinformácie.

"Naším zámerom bolo, aby sme sa práve vyhli takýmto dezinformáciám, ktoré potom viedli k rôznym dezinterpretáciám celej tejto situácie," podotkol.

Posunú to do parlamentu

Inšpekcia ministerstva vnútra nebola podľa Krúpu za dva a pol mesiaca schopná vyhodnotiť zákrok príslušníkov úradu pre ochranu ústavných činiteľov.

Doplnil, že ak minister nevytvorí komisiu a nevyvodí politickú zodpovednosť, SaS je o tom pripravená diskutovať aj v parlamente.

Bývalá ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka SaS Mária Kolíková poukázala na to, že je potrebné vedieť, ako sú nastavené štandardy ochrany ústavných činiteľov, čo sa dalo urobiť viac a či bola ochrana zabezpečovaná premiérovi dobre nastavená.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu SaS.

Rezort žiada ospravedlnenie od Gröhlinga

Na vyjadrenie SaS už reagovalo aj ministerstvo vnútra. „Pripomíname strane SaS a menovite jej predsedovi Gröhlingovi, ktorý doslova burcoval davy ľudí na námestiach, kde nenávistne odkazoval premiérovi Ficovi, že musí skončiť v base, že aj to bol jeden z hlavných dôvodov, prečo sa podporovateľ súčasnej opozície rozhodol strieľať na premiéra SR," píše sa v stanovisku.

Podľa rezortu je preto namiesto skôr otázka, či sa Gröhling už ospravedlnil premiérovi za šírenie nenávistnej politiky.

"Vyšetrovanie prebieha na úrovni špeciálneho tímu pod dozorom generálnej prokuratúry a sme presvedčení, že sa na základe neho dozvieme nielen o motívoch, ale aj ďalších možných napojeniach atentátnika," dodal rezort Matúša Šutaja Eštoka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok